Швейцарските митници хвърлиха око на музеите

Швейцарските митници хвърлиха око на музеите Снимка: taipeitimes.com

Според споразумение на ЮНЕСКО, което Швейцария подписа през 1953 г., придобитите от чужбина експонати на музеите по изкуствата, не се обмитяват

От началото на тази година обаче различни митнически служби в немскоговоряща Швейцария препоръчаха с писма на редица музеи да изложат пред публика своите богатства, закупени от чужбина при безмитен режим. В противен случай митниците предупреждават, че ще поискат допълнителни вносни мита, изчислени въз основа на текущата пазарна стойност на произведенията, съобщи NZZ am Sonntag. 

Това например означава, че ако даден музей е купил картина на Пикасо във Франция през 1960 г. за CHF 100 000, която днес струва CHF 10 милиона, музеят ще трябва да плати CHF 770 000 просрочени задължения при текущата данъчна ставка от 7,7%.

Инициативата може да обхване стотици произведения на изкуството, а митниците биха могли да си възстановят милиони. Музеите твърдят, че швейцарските митнически власти оспорват десетилетната практика, въведена от ЮНЕСКО, но според Федералната митническа служба целта е да се провери дали музеите са спазили всички условия за така договорения безмитен внос. 

Митниците не настояват за постоянно излагане на въпросните произведения, но все пак изискват съхранението им в хранилищата на музеите да бъде временно, като се определят разумни периоди, през които творбите ще бъдат достъпни за обществеността

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: