Очертава се бюджетен дефицит от 7 млрд. лева в края на годината

Очертава се бюджетен дефицит от 7 млрд. лева в края на годината Снимка: МФ

Всички резерви в държавната хазна вероятно вече са изхарчени, прогнозира бившият финансов министър доц. Петър Чобанов

Дефицитът в държавния бюджет в края на годината ще бъде 7 млрд. лева, прогнозира директорът на Института по икономика и политики към УНСС и бивш финансов министър доцент Петър Чобанов. За първите 4 месеца на 2021 г. са изхарчени повече над планираното 3,5 млрд. лв., съобщи Чобанов и обясни, че малкият излишък, отчетен в края на мандата на кабинета „Борисов 3", може да е чисто технически, и то само към  определена дата.

Голям принос за този резултат има еднократната авансова вноска от 660 млн. лева за концесията на Летище София. 

На последното си заседание отиващото си правителство обаче обяви, че с допълнителни 240 млн. лева ще бъдат продължени общо пет мерки за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата заради пандемията. От решенията на Министерския съвет бе видно, че тези мерки реално са бюджетирани само до края на април, т.е. използват се резерви от хазната и преструктуриране на разходите.

Петър Чобанов поясни пред БНТ, че последните харчове за борба с коронавируса са взети чрез преразпределение на средствата за БНТ, БНР и някои министерства. И се обяви против подобна практика. Всички резерви в бюджета най-вероятно са изхарчени, предположи Чобанов и добави, че в момента няма резерви в бюджета и се очаква още едно преразпределение, за да се платят изборите.

Истината е, че трябваше да има актуализация на бюджета и това беше по-отговорното поведение", категоричен бе доц. Чобанов.

Ексминистърът на финансите акцентира също така, че нуждите от дълг нарастват. Той препоръча на служебния финансов министър да оцени бързо какво е финансовото състояние на държавата, за да има реалистични очаквания какво може да се свърши в следващите няколко месеца.

Няма как да бъде променен обаче съществуващият бюджет, няма как да се запише допълнителен резерв - това са сериозните ограничения, пред които е изправен служебният кабинет“, предупреди той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: