Как ще се промени европейското земеделие след карантината

Как ще се промени европейското земеделие след карантината Снимка: pixabay

Силата на COVID-19 отслабва в страните от ЕС, но техните системи за обществено здравеопазване се опитват да открият възможни източници на нови епидемии.

Организациите за защита на потребителите посочват рисковете, свързани с промишленото производство на месо и мляко. Но екологичните организации не виждат голяма заплаха в животновъдството, затова пък гледат с подозрение как селското стопанство става все по-екстензивно. „Зелените" осъждат унищожаването на екосистемите и горите заради увеличаването на посевните площи и пасищата. Поради това се увеличава възможността за предаване на зарази от диви животни на хора.

Сътрудничка на Greenpeace критикува изостаналите методи за отглеждане на добитък и домашни птици в агропромишлените комплекси:

„Условията в тези силно индустриализирани животновъдни фабрики често са лоши както за животните, така и за хората - казва Сини Ерая. - Животните са твърде близко едно до друго и често имат генетично сходен произход. Такива условия могат да създадат почва за нови потенциални бедствия."

Greenpeace подчертава липсата на видима връзка между настоящата пандемия и интензификацията на селското стопанство. Това отбелязват и производителите на месо. От своя страна те отхвърлят твърденията за нарушаване на правилата за развъждане на животни и за жестоко отношение към тях.

Генералният секретар на Европейския съюз за търговия с животни и месо, който включва 20 хиляди компании и ферми, уверява, че те спазват много строги здравни стандарти:

„Хранителната промишленост и съответно месната промишленост стриктно спазват изискванията за безопасност по отношение на производството, условията на работа и самата храна - казва Карстен Майер. - Ние изцяло отчитаме конкретната ситуация и спазваме допълнителни хигиенни правила.“

В Европейския съюз се водят преговори за реформа на общите селскостопански политики. Някои европейски депутати предлагат пренасочване на финансова помощ от големите комплекси към малките ферми.

Мисля, че трябва да се възползваме от това, че общата аграрна политика сега се пренаписва и актуализира в Европейския парламент. Трябва да променим правилата на играта и да орежем субсидиите за предприятия, които използват интензивни и индустриални методи на земеделие - заяви либералът Паскал Канфенг. - Тези пари трябва да отидат у онези, които, напротив, имат широка практика, които използват ливади и чиито стопанства са по-малки и не толкова интензивни.“

Много обществени организации, разтревожени от избухването на пандемията от коронавирус, призовават правителствата да преразгледат системата за производство на храни, а гражданите да намалят консумацията на месо и млечни продукти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: