Европейският съюз ще преработва законодателството относно ГМО

Европейският съюз ще преработва законодателството относно ГМО

Комисията ще започне открит процес на консултации

Ново проучване на Европейския съюз установи, че двадесетгодишното законодателство относно генетично модифицираните организми трябва да бъде преработено, съобщава AP. Комисията ще започне широк и открит процес на консултации, за да обсъди проектирането на нова правна рамка за тези биотехнологии. Законът за генетично модифицирани организми в България забранява освобождаването на ГМО в околната среда и тяхното отглеждане. 

Проучването е първата стъпка на 27-членния ЕС за оценка на най-новите технологии в растениевъдството. Според него продуктите, произведени от организми с променен геном, „имат потенциала да допринесат за по-устойчива хранителна система като част от целите на европейската Зелена сделка". Европейската комисия заяви, че действащото законодателство не е подходящо за целта на тези иновативни технологии. 

Мненията по отношение на ГМО в ЕС се разделят, изправяйки онези, които твърдят, че новите видове необратимо ще навредят на здравето и природата, срещу тези, които казват, че революционните техники са единственият начин за изхранване на непрекъснато нарастващото световно население. „Някои растителни продукти, произведени от ГМО, са толкова безопасни за здравето на хората и животните, както и за околната среда, колкото конвенционално отглежданите растения", се казва в проучването. 

Настоящото законодателство даваше на природозащитниците сигурност, че Европейският съюз няма да стане свободна зона за мултинационални компании. Опасенията са, че те ще произвеждат ГМО в огромни количества и ще ги продават на 450-те милиона граждани на блока без подробно етикетиране и необходими предупреждения. 

Въз основа на новите изследвания еврокомисарят по безопасността на храните Стела Кириакидес заяви, че „новите геномни техники могат да насърчат устойчивостта на селскостопанското производство“. Все пак Европейската комисия заяви, че проучването подчертава опасенията относно въздействието върху околната среда, биологичното разнообразие и проблемите с проследимостта на такива продукти, особено когато става въпрос за съвместно съществуване с традиционни ферми. Кириакидес настоя, че всички бизнес съображения трябва да са на второ място след безопасността на потребителите и околната среда. 

Дори самото предложение за промяна на действащото законодателство постави природозащитниците и неправителствените организации в областта на околната среда нащрек. Според природозащитниците този процес ще отвори вратата за пускането на ново поколение биоинженерни култури без подходящи проверки на европейския пазар. 

Представители на ЕС настояха, че проучването е само първата стъпка в дълъг законодателен процес, който трябва тепърва да получи одобрение от страните членки на блока и Европейския парламент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: