Дъщерята на Путин ще ръководи създаването на генетичен фонд за руското животновъдство

Дъщерята на Путин ще ръководи създаването на генетичен фонд за руското животновъдство Снимка: businesstoday.in

Това е задачата на компанията „Иннопрактика”, под чиято марка работи Националният фонд за интелектуално развитие (НИР), управляван от Катерина Тихонова – по-малката дърщеря на руския президент.

След нахлуването в Украйна, ролята ѝ в управлението на страната се увеличи, припомня theins.ru. От лятото на миналата година Тихонова е съпредседател на Съюза на руските индустриалци и предприемачи и задълженията ѝ официално включват работа по програмата на Кремъл за заместване на вноса от чужбина

Сред този кръг продукти досега не се споменаваше генното инженерство в областта на животновъдството. Въпреки липсата на подобен опит, сега задачата на „Иннопрактика” е да намали зависимостта на руския фонд млекодайни селскостопански животни от „вносен генетичен материал“, съобщава сайтът на компанията.

За момента руският агропромишлен комплекс е до 80%, а в някои сектори - до 100% зависим от западни генни технологии. В сътрудничество с компаниите „Мираторг” и „Агроплем”, „Иннопрактика” се заема с мисията да подобри чрез генна селекция качеството и икономическата ефективност на руското животновъдство, като постигне генетично модифициране на руския животновъден фонд, без помощта на западната селскостопанска генетика.

Има данни, че Кремъл е наливал милиарди в проекти, ръководени от дъщерите на Владимир Путин. Катерина Тихонова е ръководител на „Иннопрактика” от 2013 г., но управляваният от нея научен фонд досега не е публикувал финансови отчети, така че ефективността му не може да се установи. 

Според американското министерство на финансите, Тихонова е експерт в сферата на технологиите и работи за руската отбранителна индустрия. Като любителка е участвала в състезания и конкурси по акробатични танци.

От април миналата година Катерина Тихонова и сестра ѝ Мария Воронцова са в списъка на санкционираните от западните страни лица. За по-голямата дъщеря на руския президент се знае, че е ендокринолог и вероятно съсобственик на център за разработване на терапии срещу рак.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: