За пръв път в света е разрешена употребата на генетично-модифицирани банани

За пръв път в света е разрешена употребата на генетично-модифицирани банани Снимка: https://pixabay.com/

Научните изследвания в областта на генетичната модификация донесоха нова перспектива в селскостопанската индустрия

Австралийски учени спечелиха регулаторно одобрение за първи път за комерсиализиране на генетично модифициран сорт банани Cavendish за човешка консумация.

Новият сорт, наречен QCAV-4, е първият в света генетично модифициран банан и първият ГМО плод, одобрен от федералното правителство на Австралия за отглеждане в страната.

Този сорт е имунизиран срещу панамската болест, най-разпространената болест по банановите дървета в света. Панамската болест (или фузариозното увяхване на бананите) е гъбична болест, която лишава банановите дървета от хранителни вещества, като в крайна сметка убива растението. В момента няма лечение за нея и тъй като гъбата, която причинява болестта, живее в почвата, повечето видове банани, включително популярния сорт Кавендиш, вече не могат да се отглеждат в заразени райони. Този сорт представлява приблизително 97% от бананите, отглеждани в Австралия.

Панамската болест е докладвана за първи път на този континент през 2015 г. Оттогава служителите по биосигурността трябваше да унищожат повече от 16 000 бананови растения в региона. Благодарение на тези строги процедури беше спряно разпространението на панамската болест. Въпреки че разпространението вече е ограничено, последните наводнения породиха опасения, че гъбата ще се разпространи още повече. За да решат окончателно проблема с панамската болест, учените са използвали ген от див банан, наречен Musa acuminata ssp malaccensis, от Югоизточна Азия.

Този див сорт е практически имунитет срещу болестта. В сорта Кавендиш има версия на гена за резистентност, но при него той не работи. Затова биолозите въведоха работна версия от див банан в този сорт. Получените банани се считат за напълно безопасни за консумация. Сега този генетично модифициран сорт ще се счита за „резервен вариант“ в борбата с панамската болест.

В бъдеще изследователите планират да използват генно редактиране, за да разработят други устойчиви на болести и климатични условия сортове, които ще осигурят бъдещето на банановата индустрия. Най-често срещаната болест по бананите в света, освен панамската болест, е черната сигатока, гъба, която атакува листата. Ето защо сега учените се стремят да създадат сорт, който е устойчив както на панамската болест, така и на сигатока.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: