В Япония се продават домати с редактиран геном за лечение на хипертония

В Япония се продават домати с редактиран геном за лечение на хипертония Снимка: https://pixabay.com/

Редактирани с помощта на технологията CRISPR / Cas домати се появиха в магазините в Япония

Доматите, които се появиха на рафтовете в Япония, съдържат пет пъти повече * гама-аминомаслена киселина от обикновените домати: те са полезани за хора с хипертония.

Повечето държави все още не разрешават продажбата и отглеждането на модифицирани домати, тъй като процесът на одобрение на такъв продукт е много дълъг.

Но в Япония тази процедура е много по-лесна и бърза, така че в края на 2020 г. Sanatech Seeds поиска от регулаторите разрешение за производство и продажба на домати, с редактиран геном и получи одобрение.

Когато редактирали доматите, учените взели за основа популярния в страната тип Sicilian Rouge и използвали технологията CRISPR / Cas: сега в новата редактирана форма има повишено съдържание на гама-аминомаслена киселина - това съединение понижава кръвното налягане и забавя сърдечната честота .

Отбелязва се, че продуктите с редактиран геном и генетично модифицирани продукти не са едно и също нещо. Във втория случай учените изкуствено въвеждат цели гени или групи от гени.

Днес е почти невъзможно да се започне масово производство на такива продукти, тъй като в повечето страни има строго отношение към тях на законодателно ниво.

* Гама-аминомаслена киселина, или γ-аминомаслена киселина, или GABA, е главният инхибиторен невротрансмитер в централно нервната система на бозайниците в развитието. Основната му роля е намаляване на невронната възбудимост в цялата нервна система. GABA се продава като хранителна добавка в много страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: