Kитайскa технология ще спасява света от глобалния глад

Kитайскa технология ще спасява света от глобалния глад

China Science Daily публикува научна статия от китайски учени, които твърдят, че са "трансплантирали" ген на древен прародител в модерно растение, за да модифицират царевицата и да я направят по-устойчива на сурови условия

Същият метод е използван и за модифициране на ориз и картофи в Китай.

Учените са успели да разработят генетично модифицирана царевица, която е по-малко податлива на стрес от околната среда и може да расте почти навсякъде.

Според китайските специалисти новата технология ще помогне за премахването на глада в света.

Според учените тайната на успеха се крие в гена на дивия прародител на царевицата – теосинте. Той увеличава съдържанието на протеин в царевицата с четири процента, което прави възможно успешното хранене не само на хората, но и на добитък.

След "третиране" съдържанието на протеин в царевицата се е увеличило с 35%, в листата - с 18%, в корените - с 54% и в стъблата - с 94%. Експертите не искат да спрат дотук и планират да проведат допълнителни експерименти за удвояване на количеството полезен протеин.

И накрая, надграждайки постигнатото, Китайската академия на селскостопанските науки изолира ген, който помага да се увеличи продуктивността на растенията. Такива култури започват да цъфтят две седмици по-рано и по-бързо, което може да увеличи добивите в страната с повече от 20%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: