Чехия ще съди Полша за незаконен добив на въглища

Чехия ще съди Полша за незаконен добив на въглища

Това ще бъде първият правен случай в историята на ЕС, при който една държава членка съди друга по екологични причини

Чехия ще изправи Полша пред Съда на ЕС заради незаконен добив в мината за кафяви въглища „Туров”. Това съобщава Euractiv, като се позовава на потвърждението на външния министър Томаш Петржичек. Според Европейското бюро за околната среда това ще бъде първият правен случай в историята на съюза, при който една държава членка съди друга по екологични причини

„Туров" е мина за добив на кафяви въглища по открит способ, разположена в Долна Силезия, на границата между Полша, Чехия и Германия. Тя се намира на по-малко от 100 километра от германския град Дрезден и чешкия Либерец, които не одобряват плановете на полското правителство да продължи да експлоатира мината, като по този начин влошава качеството на въздуха и водата в района. През март 2020 г. обаче полските власти решиха да удължат разрешението за минни дейности до 2026 г., игнорирайки критиките и притесненията на чешките власти. 

През септември 2020 г. чешкото правителство официално се обърна към ЕК като арбитър в спора с Полша и продължаващата работа във въглищната мина. В жалбата на Прага са описани четири директиви, които са нарушени при удължаването на концесията на „Туров", включително и на тази за водите. От Брюксел изпратиха своята позиция, според която действително са нарушени разпоредбите на две от европейските директиви - за достъпа до информация при обсъждане на гранични проекти, както и на правилата за оценка за въздействието на околната среда (ОВОС). 

Мината се разработва от държавната компания PGE. Въпреки всички протести, плановете ù са да продължи работа. Според проучване, проведено в края на миналата година, Полската минна компания ще спечели 31 милиарда полски злоти, за да се отърве от въглищата чрез плана за преструктуриране. Но същата компания все още инвестира във въглища. Докато иска държавна помощ за спасяване на закъсалите си активи във въглища, полският енергиен оператор разкри нов блок в завода „Туров”, като предвижда да удължи живота и на въглищния завод в Белхатов. Този план обаче ще се нуждае от одобрението на Европейската комисия и той ще трябва да гарантира, че никаква държавна помощ не отива в сектора на въглищната енергетика. 

„Дълго време се опитвах да разреша този спор без кавги пред съда“, каза Петржичек, чието предложение да съди Полша беше одобрено от правителството в понеделник и приветствано от местните власти и зелените НПО. „За съжаление, преговорите, проведени във Варшава преди десет дни, не отговориха на нашите очаквания. По тази причина решихме да заведем дело. В същото време ще предложим предпазна мярка“, каза Петржичек.  

„Ако съдът се съгласи, добивът в „Туров” трябва да бъде спрян незабавно до окончателното решение за съдбата на мината”, подчерта министърът. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: