Индустрията с електроавтомобили стъпва и в Гренландия

Индустрията с електроавтомобили стъпва и в Гренландия Снимка: pixabay.com

Минната компания KoBold Metals, в която са инвестирали Джеф Безос и Бил Гейтс, подписа, сделка за $15 милиона с лондонската Bluejay Mining.

Новата съвместна бизнес-структура е насочена към добив ценни метали на най-големия остров на земята и развитие на промишленост за производство на батерии за електромобили.

Очаква се KoBold Metals да започне сондажите си през следвщата година. Според сделката, компанията държи 51% в съвместния бизнес с BlueJay, чиито акции скочиха с 26%, след като новината се разчу.

Пред Reuters изпълнителният директор на BlueJay заяви: 

„Щастливи сме, че партньорите ни имат подкрепата на някои от най-успешните инвеститори в света и ползват методи на проучване, които са връх в техническите иновции“.

Проучвателните техники на KoBold се основават на анализа на големи масиви научни данни.Твърди се, че проектът е насочен към добив на мед, кобалт и никел.Трите метала са в основата напроизводството на батерии за електрически автомобили.

Лицензът за проучвателни дейности обхваща района Диско-Нуусуак, разположен в централна западна Гренландия на площ от над 3000 кв. км. 

От KoBold, обясниха, че там за кратко време са се развили грандиозни геоложки процеси на трансформация, а топящите се лендици оставят след себе си наноси с изключително богат минерлен състав. Това потенциално означава възможност за образуването на рудни находища от световен мащаб

Жителите на Гренландия обаче наскоро изразиха несъгласието си с предстоящите сондажи в района. Това е позицията и на новото правителство, доминирано за първи път от инуитите след изборите в полуавтономната датска територия през април тази година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: