Най-голямото находище на сребро в света ще възроди историческа мина в Полша

Най-голямото находище на сребро в света ще възроди историческа мина в Полша Снимка: erih.net

Страната разполага и с други ценни минерали с високо съдържание на олово и цинк

Среброто е един от най-ценените благородни метали на планетата с широко приложение и икономическа стойност. Цената му варира в зависимост от търсенето и предлагането на международния пазар. Скорошно проучване на Силезийското плато в Горна Силезия, исторически пминьорски район в Южна Полша, установи най-големите запаси от сребро в света, съобщава trade.gov.pl. 

Находището е в района на Тарновске Гори, живописен град на 50 км от столицата на региона Катовице. В района от столетия се добиват сребро, цинк и олово, а минното дело е историческият основен поминък на хората тук. 

Мините на Тарновске Гори са обект на световното културно наследство, основно заради уникалната си система за управление на дълбоките подпочвени води, предназначена да отводнява галериите и шахтите на мините, като същевременно снабдява с вода околните населени места и местната индустрия. 

Съоръженията, които включват 50 км основни и 150 км вторични водосборни тунели, както и система помпени станции с парна тяга, са построени така, че и днешната хидроинженерна мисъл ги признава за устойчиво решение, при това с 300-годишна история

Според последния доклад на Mineral Commodity Summaries 2024, изготвен от Геоложката служба на Съединените щати (USGS), през последните месеци в Тарновске Гори са открити най-големите запаси на сребро в света. Обемът на ценния метал се оценява на 170 000 тона, при регистрирани запаси преди няколко години от 65 000 тона, т.е., новооткритото находище обещава със 161.5% повече сребро. По предварителна оценка стойността му надхвърля $ 125 милиарда.

Според експерти, с това находище Полша гарантира добива си на сребро за 130 години напред. Информацията е много добра новина за глобалния пазар на среброто, тъй като прогнозите досега бяха за сериозн недостгиг на метала след около 27 години. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: