Агенцията по енергетика прогнозира ръст на производството на въглища в световен мащаб

Агенцията по енергетика прогнозира ръст на производството на въглища в световен мащаб Снимка: wikipedia.org

Международната агенция по енергетика: световното производство на въглища през 2023 г. ще достигне рекордните 8,7 милиарда тона

Световното производство на въглища през 2023 г. ще се увеличи с 1,8% и ще достигне до 8,7 милиарда тона, което ще бъде рекорд, прогнозира Международната агенция по енергетика (IEA).

"Предвижда се през 2023 г. световното производство на въглища да нарасне с 1,8%, като продължаващият растеж в Индия, Китай и Индонезия ще компенсира изцяло спада в САЩ и Европейския съюз. По такъв начин 2023 г. ще се превърне още един рекорден показател за световното производство на въглища, възлизащ на 8 741 милиона тона", пише IEA в доклада си Coal 2023.

По изчисления на Агенцията, производството на въглища в Китай ще се увеличи с 1,3% през 2023 г. - до 4,42 милиарда тона. През март Китай достигна нов месечен максимум от 417 милиона тона, изпреварвайки рекорда, поставен три месеца по-рано.

Добивът на въглища в Индия през 2023 г., по прогноза на IEA, ще нарасне с около 11% - до 1 милиард тона. Производството на въглища в Индонезия ще продължи да нараства до 725 милиона тона тази година, надхвърляйки националния целеви показател.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: