Нов метод ще помогне да се предсказват изригванията на вулканите

Нов метод ще помогне да се предсказват изригванията на вулканите Снимка: lifeglobe.net

Екип от учени от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния, е разработил нова техника за ранно предупреждение на изригването на вулкани, базирана на сателитни данни, която един ден може да се използва за прогнозиране на изригвания години преди те да се случат, съобщава руският електронен портал lifeglobe.net.

След десетилетия изследвания все още не са разработени надеждни методи за определяне на времето за изригване на вулкана. Това отчасти се дължи на факта, че вулканите са изключително разнообразни по външен вид, състав и поведение, а също и поради това, че относително малко от 1500-те вулкана, разпръснати по целия свят, са оборудвани със системи за мониторинг.

По време на непосредственото нарастване на изригването учените могат да наблюдават движението на земята, отделянето на газове и сеизмичната активност в и около наблюдаваните вулкани, за да преценят какво се случва дълбоко под повърхността. Но тези методи са ефективни само няколко дни преди изригването.

Изследването хвърля светлина върху нова техника, която един ден може да се използва като част от система за ранно предупреждение. Тя би могла да предупреди населението за потенциално изригване години преди това да се случи. Екипът изследва повече от 16 години спектрални данни, събрани от спътниците на НАСА Terra и Aqua, които са прекарали десетилетия в проучване и документиране на непрекъснато променящия се климат на нашата планета.

Учените наблюдават характеристиките на няколко различни вида вулкани в годините, предшестващи известни изригвания. Необходимо е било да се изясни дали има някакви общи термични особености, които биха могли да се разглеждат като предупредителен знак за такова събитие в бъдеще.

Установено е, че всеки тип вулкан показва леко повишаване на температурата на лъчистата повърхност само с 1 °C в годините, непосредствено предшестващи изригването. Освен това изследователите забелязват, че повишената повърхностна температура се връща към нормалната скоро след изригването.

Ето защо изследователите възприемат повишаването на температурата като ранен знак, че вулканът се събужда. Това се отнася даже и до най-високите вулкани в света. Възможно е това изменение да се случва, когато магмата се придвижва нагоре от дълбините на вулкана и в този момент газовете, съдържащи се в сместа, се разпръскват в заобикалящата ги скала и се издигат на повърхността. Това обаче е само една от многото теории, обясняващи защо може да има краткосрочно повишаване на температурата.

Чрез комбинирането на тази техника с други методи за наблюдение на вулкани, учените ще могат по-добре да разберат какво се случва дълбоко под повърхността и да хвърлят светлина върху процесите, които причиняват потенциално опасните изригвания. 

Екипът се надява, че в бъдеще новият метод ще се използва за проверка на вулканична активност в режим, близък до реалното време, и че той също може да бъде използван, за да помогне на научната общност да реши кои вулкани трябва да бъдат оборудвани с техника за наблюдение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: