В Италия изригна вулканът Етна

В Италия изригна вулканът Етна Снимка: AP Photo / Salvatore Allegra

В Италия в нощта срещу петък започна поредното изригване на вулкана Етна в Сицилия

По данни на Националния институт по геофизика и вулканология на Италия (INGV) изригването е станало в югоизточния кратер на вулкана на височина около 2900 метра, пепелта и димните кълба са достигнали височина от осем километра, съобщава РИА  Новости.

От кратера са се образували три потока пирокластичен материал. Първите два са изминали няколкостотин метра по посока на котловината Вале дел Бове, а третият се е  отправил на юг, също изминавайки няколко стотин метра.

Съобщава се, че нарастването на активността на Етна  е спряло около един часа през нощта.

Видеоклипът, публикуван от Института показва кулминацията на изригването: "вижда се образуването на няколко потока поради обилните отлагания на пирокластичния материал".

"Освен това наблюдаваме как (в средата на видеото) дейността изглежда почти като спряла, но след това тя се възобновява чрез поредица от мощни експлозии", се казва в съобщението на INGV във Facebook.

Етна е най-високият активен вулкан в Европа. През юни 2013 г. той е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. През март 2017 г. десет души бяха ранени по време на друго изригване в Сицилия. Изригванията на Етна често водят до необходимостта от затваряне на въздушното пространство в района на вулкана.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: