На Хаваите изригва най-големият активен вулкан на Земята

На Хаваите изригва най-големият активен вулкан на Земята Снимка: sfgate.com

Мауна Лоа се събуди след почти 40 години.

Потокът от лава се ограничава предимно в рамките на върха, но жителите са нащрек, съобщи ВВС. Районът е в предупредителен режим за падане на пепел, която може да замърси водните запаси, да унищожи растителността и да затрудни дишането. Геоложката служба на САЩ (USGS) предупреди, че ситуацията може да се промени бързо.

Мауна Лоа, разположен в националния парк „Хавайски вулкани”, обхваща половината от Големия остров на американския щат. Вулканът се издига на 4 169 м над морското равнище и обхваща площ от над 5 179 кв. км.

Изригването е започнало в неделя вечерта. „Въз основа на минали събития смятаме, че ранните етапи на изригването на Мауна Лоа могат да бъдат много динамични и местоположението на потоците лава може да се промени бързо. Ако изригването мигрира отвъд стените на калдерата на върха, потоците от лава могат да се придвижат бързо надолу по склона“, съобщи USGS.

Според експертите, от първото му документирано изригване през 1843 г. до сега Мауна Лоа е изригнал 33 пъти. При последното му изригване през 1984 г. потоците лава са стигнали на 8 км от най-населения град на острова Хило.

Но оттогава насам населението на Големия остров се е увеличило повече от два пъти, достигайки над 200 000 души и агенцията за гражданска защита на Хаваите предупреди жителите, че може да се изправят пред катастрофа.

„Тези потоци лава рядко представляват риск за живота, но могат да бъдат изключително разрушителни за инфраструктурата“, казва д-р Джесика Джонсън, британски геофизик по вулкани, която е работила в Хавайската вулканична обсерватория. Тя предупреди, че потоците лава представляват риск за Хило и Кона, друг голям населен център, добавяйки, че газовете, изхвърлени от вулкана, могат да доведат до раздразнения на белите дробове и проблеми с дишането.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: