Научиха дрон да предсказва изригването на вулкани

Научиха дрон да предсказва изригването на вулкани Снимка: droneflyers.ru

Устройството изчислява съотношението на сярата и въглеродния диоксид в кислорода.

Изследователите обясниха, че предназначението на устройството е да се използва в най-опасните части на планетата: планината Света Елена, Везувий, Кракатау - те неведнъж са изненадвали хората и са причинявали опустошителни щети. 

 

С помощта на безпилотни летателни апарати, международен екип учени от САЩ в партньорство с още седем държави, разработиха система за по-точно прогнозиране на това, кога ще изригне даден действащ вулкан.

 

За целта изследователите проучват вулкана Манам в Папуа Нова Гвинея. Със себе си взимат и безпилотните самолети DJI Phantom,  като ги модифицират с компоненти, като миниатюрни газови сензори и спектрометри. 

 

Екипът насочва дроновете близо до активните вентилационни отвори по повърхността на вулкана, където събират проби и извършват измервания.

 

Тези данни позволяват на екипа да изчисли съотношението между сярата и въглеродния диоксид наоколо - според изследователите тези данни имат решаващо значение за определяне вероятността от изригване, тъй като помагат на вулканолозите да определят източника на магма на вулкана. 

 

Освен това, събраните данни ще помогнат на учените да разберат по-добре какъв е приносът на вулканите за глобалния въглероден цикъл, което ще задълбочи изучаването на климатичните промени.

 

Екипът публикува резултатите си в списанието Frontiers in Robotics. Професор Алесандро Аюпа, един от съавторите на доклада отбеляза, че с помощта  на тези устройства на хората няма "да им се налага да гадаят кога ще се случи следващото изригване".

 

Това не е първият случай, когато учените прилагат безпилотни самолети в качеството им на система за ранно предупреждение за извънредни ситуации. В началото на 2020 г. друга група изследователи разработи комуникационна система, която позволява на мрежа от дронове да осигури ранно предупреждение за стихийни бедствия.

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: