Огненият поток в Ла Палма вече се излива в океана

Огненият поток в Ла Палма  вече се излива в океана Снимка: detv.us

Лавата е стигнала до морската вода във вторник сутринта, издигайки огромни стълбове пара и токсични газове.

Зрелището е грандиозно, тъй като нажеженият поток  пада от 100-метрова скала. Лавата е образувала впечатляваща пирамида във водата, висока повече от 50 метра. Пътят на нажежените реки до морската вода продължи почти 10 дни след изригването, което започна в неделя, 19 септември, пише larazon.es.

Спътникът на NASA Operational Land Imager (OLI) на Landsat 8 e заснел пълзящите реки кипяща лава на 26 септември. За момента равносметката е 589 унищожени домове, десетки километри заровени пътища и близо 300 хектара погребана земеделска земя. 

Учените предупреждават за реална възможност от цунами – явление, документирано в миналото при аналогични условия.

През май миналата година мултидисциплинарен научен екип направи първата хронологична оценка на силата на вулканичните изригвания на Канарските острови от времето на Римската империя. Учени от Минно-геоложкия институт на Испания (IGME) при Висшия съвет за научни изследвания (CSIC), Университета в Ла Лагуна и Музея на естествените науки на Тенерифе са разработили цифрови модели за протичането на природните катаклизми. 

Продължавайки изследването, експерти от Geociències Barcelona сега работят по симулации за възможните мащаби на едно цунами при различните по мощност вулканични изригвания. Както обяснява пред La Vanguardia вулканологът Хуан Марти, който е ръководител на проекта, „Възможността за цунами на Канарските острови е реална“ и базирайки се на изчисленията на екипа, казва, че при най-силните изригвания, колосалната вълна се е усещала до бреговете на Америка. 

Това не означава, че сегашното изригване на Ла Палма може да причини инцидент от този тип, но ясно показва, че геоложката формация на Канарските острови не се е променила и явления, които са се случвали в миналото, може да се повторят. 

Вулканът още не е затихнал и според Института по вулканология на Канарските острови (INVOLCAN) изригването може да продължи седмици или месеци. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: