Завладяващо зрелище: изригна Етна - най-големият вулкан в Европа

Завладяващо зрелище: изригна Етна - най-големият вулкан в Европа Снимка: lifeglobe.net

В началото на тази седмица най-големият действащ вулкан в Европа изригна бълбукаща лава и гореща пепел в небето на Сицилия

Според вулканолога от INGV-Osservatorio Etneo в Катания, Италия - Борис Бенке, в неделя, 17 януари, лавата е започнала да изтича от югоизточния кратер на Етна. В понеделник вечерта кратерът избухна с мощен пристъп на пароксизмално изригване, изпускайки потоци от лава, гореща пепел и газ, съобщава руският електронен портал lifeglobe.net.

Един поток от лава се е разлял от източната страна на кратера, насочвайки се към необитаемата долина Вале дел Бове. Това е падина с формата на подкова на края на вулкана. Също така е открит втори поток от лава на северната страна на кратера.

Разтопената лава светеше в червено на фона на тъмната скала и обсипваше върха на вулкана със спиращи дъха искри, разказват очевидци. Италианските власти издадоха предупреждение за опасност от пепел за близките градове. Частици пепел са открити даже в района на Флери, разположен  на 29 километра от вулкана.

Планината Етна е с почти непрекъсната вулканична активност близо до кратерите на върха и в долината Вале дел Бове. Изригванията в близост до върха на планината са с постоянна регулярност и рядко застрашават живеещите наблизо хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: