Вулканът Анак-Кракатау отново напомня за себе си

Вулканът Анак-Кракатау отново напомня за себе си Снимка: thejakartapost.com

При предишното изригване на Анак-Кракатау през 2018 г. цунами отне живота на 429 души.

След най-малко 21 изригвания в последните месеци, включително две в един ден в края на февруари, вчера най-силният изблик изхвърли стълб вулканична пепел с височина 3 000 м над протока между островите Ява и Суматра.

Властите разпоредиха на местните жители и туистите да не приближават на по-малко от 2 км до кратера и да носят маски заради замърсения въздух. Изригването е обозначено с код за опасост втора степен по националната предупредителна система в Индонезия.

В миналото на мястото на вулкана Анак-Кракатау се е издигал вулканът Кракатау, но изригването му през 1883 г., което става причина за гибелта на 35 000 души, разрушава две трети от едноименния остров и самия вулкан. 

Взривът, съпровождал тогава природния катаклизъм, се е чул чак в Австралия и южните части на Русия, а районът е потънал в мрак за три дни, заради разпръснатите километри нагоре скални отломки и вулканична пепел. Смята се, че сеизмичните вълни са се усетили дори до Лондон, повишавайки нивото на р. Темза.

В резултат на поредица изригвания в периода 1927 – 1930 г. на мястото на Кракатау възниква сегашният вулкан Анак-Кракатау, което на месния език озвачавя детето на Кракатау.

Индонезия е разположена върху архипелаг с висока вулканична и сеизмична активност. В страната има около 130 действащи вулкана. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: