УниКредит Булбанк: Пълна заетост на икономиката се очаква през 2023 г.

УниКредит Булбанк: Пълна заетост на икономиката се очаква през 2023 г. Снимка: УниКредит Булбанк

Нарастване на БВП с 2,6% за тази година при очаквания за висока несигурност прогнозират икономистите на банката


След като се сви с 4,2% през 2020 г., БВП вероятно ще нарасне с 2,6% през 2021 г. и с 4,4% през  2022 г. Очакваме икономиката да се възстанови до нивото си отпреди кризата към средата на 2022 г. Достигане на пълна заетост икономиката едва ли ще постигне преди края на 2023 г.“, пише в последния макроикономически анализ на УниКредит Булбанк. 

Подчертава се, че несигурността остава висока, тъй като пътят към възстановяване на икономиката зависи от промяната в епидемиологичната обстановка и влиянието на предстоящите избори за парламент.

Икономическият екип на банката допълва още, че по-меките мерки в сравнение с други европейски държави са помогнали за сравнително доброто представяне на икономиката в началото на годината.

Не очакваме някакъв значим тласък за растеж през първата половина на 2021. С нарастване дела на ваксинираните очакваме нагласите на потребителите да започнат да се подобряват и моделът на потребление на домакинствата бавно да започне да се нормализира, което да стимулира ръста на БВП през втората половина от 2021 г. Смятаме, че възстановяването на икономиката ще набере скорост през следващата година, след като здравната криза започне да заглъхва и се ускори усвояването на средствата по програмата „Следващо поколение‘‘ на ЕС“, обясняват още икономистите. Прогнозите им сочат, че фискалната политика на страната ще подкрепи възстановяването на икономиката и пазара на труда през тази година.

В тримесечния икономически анализ икономистите на УниКредит Булбанк подчертават и че пандемията от COVID-19 е предизвикала промяна в модела на потребление на домакинствата: Потреблението на стоки нарасна, докато потреблението на услуги, особено в туризма и услугите, свързани с прекарване на свободното време, намаля значително. Този модел на потребление вероятно ще продължи поне в следващите няколко тримесечия, тъй като доста хора вероятно ще продължат да са предпазливи в поведението си и ще поддържат някаква форма на доброволно физическо дистанциране.“

При липса на добре насочени и навременно стартирани политики за подпомагане на бързата преквалификация на загубилите работните си места, вероятно ще видим ръст на безработицата по-късно тази година, когато правителството ще започне постепенното изтегляне на мерките за защита на заетостта и доходите. Това ще изисква известна релокация на труд и капитал от услугите към произвеждащите стоки сектори, пише още в анализа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: