Световната банка понижи очакванията си за растеж в България

Световната банка понижи очакванията си за растеж в България Снимка: WB

Причина за поредното свиване е увеличеният риск от бавното ваксиниране срещу коронавируса и силният удар по туризма

Световната банка намали прогнозата си за България за очаквания ръст на БВП от 3,3% на 2,6% през тази година. Промяната се прави в рамките на последните три месеца и е най-слабият прогнозен растеж сред бившите комунистически страни.

Причина за поредното свиване е увеличеният риск от бавното ваксиниране срещу коронавируса, ситуацията с пандемията, силният удар по туризма, както и от това дали след парламентарните избори в неделя бързо ще се сглоби правителство, се казва в доклада „Данни, цифровизация и управление", издаден от главния икономист на Световната банка.

В документа институцията критикува управленската и институционалната слабост в България и ги смята за фактор, подронващ потенциала на страната за растеж. 

Догонването на нивата в ЕС беше бавно и преди COVID кризата, а бързото застаряване и намаляването на населението допълнително усложняват ситуацията, се посочва в пролетната прогноза.

Конвергенцията с ЕС може да се ускори единствено ако има забележително намаляване на голямата разлика в производителността, допълва Световната банка. 

Бързото формиране на ново правителство е ключов фактор за продължаване на фискалните антикризисни мерки, плановете за фискално консолидиране и възстановяване доверието на инвеститорите, казват от институцията във Вашингтон. 

Освен това най-после трябва да започне кампания в подкрепа на ваксинирането, защото скептицизмът сред населението е голям и успехът на правителствената програма зависи не само от това дали има дози и как е организирано поставянето им.

Като слаби места са посочени обществените услуги и в частност здравеопазването, образованието, социалната защита и административните услуги, където дефицитите са явни още повече по време на пандемията. Недостигът на медицински персонал, задълбочаващото се разделение в образованието според обществения статут, неадекватните и зле насочени програми за социално подпомагане, както и бавната цифровизация на административните услуги са проблеми, с които тепърва ще трябва да се справят управляващите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: