Актуална информация за епидемичната обстановка на 29 март 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 29 март 2021 г.

Премиерът опроверга информация за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения в страната

У нас 

Тази сутрин пристигнаха 31 590 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Препаратът ще бъдe разпределен към регионалните здравни инспекции. Утре ще дойдат и над 51 000 дози от ваксината на Moderna, а в сряда - 151 000 от AstraZeneca, съобщи по-рано пред БНР директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. България очаква 230 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април. Това беше докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб. 

„Държавата е подготвена за тази вълна на коронавируса. Затова първо ваксинирахме докторите и медицинските лица, за да имаме армия, която да се изправи и да лекува. Осигурени са всички необходими лекарства, защото за нас най-важното е здравето и спокойствието на пациентите“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещанието. Премиерът опроверга информация за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения в страната. „Изпълнили сме нашия ангажимент и сме осигурили необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май", категоричен беше той.  
Борисов отбеляза още, че до края на седмицата се очакват над 10 000 флакона ремдесивир, а за медикамента правителството отпусна финансиране от 80 милиона лева. Премиерът подчерта, че са осигурени и средствата за допълнителните възнаграждения на всички служители на първа линия в битката с COVID-19. 

По време на заседанието директорът на ЦСМП – гр. София, д-р Георги Гелев отчете, че за изминалата нощ е имало 320 повиквания, като 67 от тях са били за COVID-19, и в 25 случая се е наложила хоспитализация. През вчерашния ден общо е имало близо 500 повиквания, от които 110 са касаели COVID-19, като в 35 случая се е наложила хоспитализация. Гелев отбеляза още, че в сравнение с месец ноември, в момента броят на повикванията е леко занижен. 

„Навсякъде има ръст, повечето от страните затягат мерките“, изтъкна главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев. По думите му, ако бъдат удържани настоящите стойности в страната ни, няма да се достигне извънредна вълна, която да постави на колене здравната система. 

„Болниците продължават да се справят добре и да разкриват нови легла, включително във ВМА тази сутрин още една клиника е трансформирана в COVID-клиника, за да можем да поемем всички случаи, които идват“, заяви председателят на НОЩ и началник на Военномедицинска академия Венцислав Мутафчийски. Той съобщи, че във ВМА е обявен „зелен коридор“ за ваксинация и към момента болницата разполага с достатъчно количества за желаещите да се имунизират. 

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов докладва, че от днес в лечебното заведения се разкриват още 36 легла, като всички те са оборудвани с кислород. „Подготвили сме и всички реанимации, ако се наложи да се разкриват допълнително реанимационни легла“, добави Балтов.  

В същото време в Пазарджишката многопрофилна болница отново са изчерпани COVID леглата. През почивните дни през Спешното отделение са преминали 409 пациенти с COVID, каза пред БНР директорът на лечебното заведение Красимир Темнилов. 

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от здравния министър Костадин Ангелов да разпореди сертификатът за ваксинация срещу COVID-19 да бъде безплатен. Повод за искането са случаи от последните дни, в които лечебни заведения изискват такса за издаването на документа, както и жалби на граждани, които протестират срещу тази практика. Един от случаите е от Поморие, където медицински център изисква 15 лв. за издаването на такъв сертификат. Това, според омбудсмана, категорично нарушава правата на гражданите, които не разполагат с квалифициран електронен подпис, за да си изтеглят безплатно документа, и по тази причина те са поставени в неравнопоставеност. 

Данните за България 

983 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните в Единния информационен портал. Над 24 на сто от направените общо 4094 теста са положителни. Отново най-много са новите случаи в София-град – 318. Следват Варна и Бургас, съответно с 91 и 89 новозаразени. Медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 11 703. Нови 10 случая са регистрирани през изминалото денонощие. Починалите за последното денонощие са 60, а излекуваните - 457. Общо излекувани от заболяването са 249 361 души. Активните случаи са 66 682. В болница се лекуват 9839 души, от тях 773 са в интензивни отделения. 

Общият брой на поставените дози ваксини у нас е над 436 000, като за денонощието са поставени нови 2383 дози. Общо ваксинираните лица с втора доза са 88 214. 

По света 

Ускоряването на производството на ваксини дава възможност на Европа да види светлина в края на тунела, въпреки връхлитащата ни трета вълна от COVID-19, заяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, предаде БТА. В момента има 52 завода, които работят денонощно в Европа, за да произвеждат ваксини срещу COVID-19, добави още той. Бретон заяви, че „докато AstraZeneca не изпълни задълженията си към ЕС, всичко, което се произвежда на европейска територия, ще бъде предназначено за европейците“. 

Чехия въвежда от днес допълнителни изисквания за пристигащите от България. Необходими са предварително попълване и изпращане на електронен формуляр на пътуващия, PCR тест отпреди не повече от 72 часа. Не по-рано от 5 дни и не по-късно от 14 дни след влизането в страната следва нов PCR. До получаването на резултатите от него гражданите са длъжни да се самоизолират. Изключение от тези правила ще се прави за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници, но не и за транзитно преминаващите в посока Германия. За тях ще се изисква антигенен или PCR тест, не по-рано от 36 часа преди това. 

Словения също затяга граничния си режим, като от днес се позволява влизане в страната само с отрицателен PCR тест. Страната влиза в локдаун от 1 до 11 април.  

От днес започва втората фаза на облекчаване на локдауна в Англия, с която отпада забраната на излизане от домовете без основателна причина. От днес със започването на втората фаза на открито ще могат да се срещат две домакинства или до 6 души. Разрешава се и упражняване на всички видове спорт на открито. Ще бъде позволено също пътуване извън района на местоживеене. Повече от 30 милиона британци са получили първа доза ваксина, като правителството обяви, че е убедено, че всички ще получат втора доза до 12 месеца. До момента получилите втора доза са 3,2 милиона.  

Ресторантите, баровете, кафенетата и нощните клубове в повечето райони на Финландия ще останат затворени до 18 април. Решението бе взето днес на извънредно заседание на финландския парламент, предаде ДПА, цитирана от БНР. На ресторантите продължава да е разрешено да продават храна за вкъщи. Броят на случаите на коронавирусна инфекция във Финландия се е увеличил с 458 за денонощие до 76 003, сочат днешни данни. На 22 март финландското правителство предложи да бъде удължено затварянето на заведенията. Тази мярка се прилага за повечето региони на страната, включително столицата. Обектите са затворени вече три седмици като част от локдаун, въведен на 8 март заради влошената епидемиологична ситуация в страната. 

Германският канцлер Ангела Меркел призова премиерите на 16-те провинции да спазват въведените в страната ограничения заради растящия броя заразени с COVID-19, предаде БТА. В телевизионно интервю в неделя Меркел каза, че някои провинции не спазват правилото за т.нар. аварийна спирачка при определен брой на инфекциите, както и  ги прикани да се откажат от плановете за разхлабване. Седемдневното равнище на заразените на 100 000 жители вчера беше 129,7 - доста над набелязаните 100, при които е предвидено задействането на т.нар. аварийна спирачка, отбелязва ДПА. 

Хиляди германци отлетяха през уикенда за испанския курортен остров Майорка. Те са решили да се насладят на великденската си ваканция на плажа, въпреки нарастването на коронавирусните инфекции в Германия и призивите да не се пътува. Вчера в столицата на острова Палмаса пристигнали 60 самолета от Германия, а днес се очакват още 70, съобщиха от летището. Германското правителство извади Майорка и другите Балеарски острови от списъка на рисковите зони от коронавирус на 14 март, след като броят на новите инфекции на 100 000 жители спадна под прага от 50 в рамките на седем дни. Почиващите на острова вече не са длъжни да се подлагат на карантина и задължителни тестове при връщане, което доведе до бум на резервациите за великденските празници. 

Гръцките власти се подготвят за постепенно облекчаване на мерките, като първо ще отворят заведенията на открито и магазините. Търговците в Атина са готови за протести, ако обещанието не бъде спазено. През месец април постепенно започва отваряне на търговските магазини, заведенията на открито и учениците се връщат в училище. Това заяви гръцкият вицепремиер Акис Скертцос пред държавната телевизия ЕРТ. Той поясни, че ваксинирането, самостоятелните тестове и хубавото време са предпоставки за безопасно възстановяване на ритъма на живот. Властите предупреждават, че стриктно ще се спазва протоколът за епидемиологични мерки, като се обмисля в затворени помещения гражданите да носят двойна маска. Министърът на здравеопазването Кикилиас също даде надежда за премахване на част от мерките. Очаква се до края на седмицата, на базата на предложенията на вирусолозите, правителството да обяви отпадане на част от забраните. 

Унгария може да отложи разхлабването на COVID мерките в голяма степен, докато половината от населението ѝ не бъде ваксинирано, съобщи министърът на човешките ресурси късно в неделя, разкривайки възможността за по-продължителен локдаун, докато страната се бори с рекорден брой заразявания от коронавирус, предаде Ройтерс. През последните седмици Унгария, която има население от 9,8 млн. души, губи над 200 граждани на ден – установени са близо 20 000 смъртни случаи от началото на пандемията. По-рано премиерът Виктор Орбан обяви, че Унгария ще започне отваряне на училищата и бизнеса, след като бъде ваксинирана една четвърт от населението. „Смятам, че в края на май - началото на юни можем решително да облекчим ограниченията, освен ако не се появи нов вариант“, каза министърът на човешките ресурси Миклош Каслер.  

Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и китайската биотехнологична компания „Шънчжън Янсин Джин-тек“ сключиха споразумение за производството на над 60 милиона дози от руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“ в Китай, съобщиха информационните агенции, цитирани от БНР. Предвижда се производството да започне през май тази година.  
До момента ваксината „Спутник V“ е регистрирана в 57 страни с общо население над 1,5 милиарда души. Ефективността на препарата е 91,6 %, потвърждение за което е публикация в авторитетното медицинско списание „Лансет“.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: