България е лидер в Европа по брой жени, специалисти в ИТ сектора

България е лидер в Европа по брой жени, специалисти в ИТ сектора Снимка: depositphotos.com

България е с най-добри условия в Европа за професионална реализация на жените от гледна точка на продължителност на отпуска по майчинство, лидерски позиции и икономически възможности. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Андреана Атанасова по време на онлайн дискусия в рамките на Световната среща на върха по въпросите на информационното общество, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Заместник-министърът цитира данни на Евростат, според които у нас една трета от заетите в  ИТ бранша са жени, което е два пъти повече от средното съотношение за държавите от Европейския съюз и извежда страната ни на първо място.  

Възможностите за развитие в цифрова среда, както и работата от дома, са широко използвани в сферата на услугите, позволявайки на жените гъвкаво да комбинират служебни задължения и семейни ангажименти, посочи Андреана Атанасова. Тя бе категорична, че привличането на жени в ИТ сектора е както политика на българското правителство, така и осъзнат интерес от страна на бизнеса и обществото.

„По този начин се удвоява потенциалът на професионалната ИТ общност. Съвместно с неправителствени организации, в България има редица инициативи за привличане на младежи, равнопоставено момичета и момчета, в дигиталния сектор“, каза още заместник-министърът.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: