93 кандидатури за „Наградите на БАИТ” за 2020 г.

93 кандидатури за „Наградите на БАИТ” за 2020 г. Снимка: .bait.bg/

Най-много подадени проекти има в категорията „Успешен български ИКТ продукт/услуга“

Деветдесет и три регистрации от личности, компании и институции бяха направени до края на срока за участие в 10-ото издание на конкурса „Наградите на БАИТ“, съобщиха от пресцентъра на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Сред заявките за награда в категорията „Успешен български ИКТ продукт/услуга" има IoT продукти за автоматизация на дома, които позволяват на потребителите да контролират домашни устройства през мобилните си телефони или чрез гласови команди; високотехнологична система за автоматизирано управление на основни земеделски процеси като напояване и  наторяване, мониторинг на културите, климат контрол; система за гласова комуникация и управление, предназначена за критични сектори като авиацията, отбраната и жп транспорта; иновативни решения за машинно самообучение, за автоматична подредба и извличане на данни от различни документи; система за управление и менажиране на софтуерното тестване и софтуерни решения за преобразуване и въвеждане на нови бизнес модели на управление, за дистрибутирано съхранение на данни в облак; решения за киберзащита и още много интригуващи иновативни проекти.

В категорията „Образователна награда" сили ще мерят фирми, висши училища, публична администрация, асоциация на завършилите ТУЕС, ученици и учители от страната, образователни инициативи, за които образованието се е превърнало в мисия. Мисия, чиято цел е осигуряване на качествено, достъпно и релевантно за съвременния свят образование.

15 иновативни ИКТ проекти на ученици и студенти от цялата страна в категорията „Младежка награда" дават заявка за успешно развитие на българските младежи в сферата на информационните и комуникационните технологии.

Оспорвана ще бъде надпреварата и в категория „Публична администрация". За нея има подадени 13 кандидатури. Девет български общини, държавна агенция и направление в Столична община ще се състезават с внедрените от тях проекти за административно обслужване на гражданите и бизнеса.

В категорията „Start UP" се състезават 8 компании с иновативни проекти в сферата на виртуалната реалност, в образованието, в земеделието и други сектори на българската икономика с цел създаването на устойчива среда за предприемачество и разработка на решения.

В категория „Успешен ИКТ проект в полза българската икономика" се конкурират 9 много интересни проекта, сред които проект за трудово социализиране на хора с увреждания, смарт робот за нуждите на лечебно заведение, проект в сферата на услугите за дома и офиса и др.

Шестима журналисти от различни медии от цялата страна са подали заявка за участие в категория „Журналистически принос."

Предстои оценяване от журито на подадените проекти, като номинациите в отделните 7 категории ще станат известни в средата на февруари. И тази година ще бъде връчена Наградата за специален принос, която се дава по решение на журито чрез вътрешни номинации.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през м. февруари 2021 г. Кампанията и церемонията по награждаването се провеждат под патронажа на Президента на Република България.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: