Известни са номинираните в конкурса „Наградите на БАИТ за 2020 г."

Известни са номинираните в конкурса „Наградите на БАИТ за 2020 г." Снимка: bait.bg

За годишните награди на Българската асоциация за информационни технологии се състезават 93 проекта в 7 категории

След гласуването на журито вече са известни номинираните в отделните категории на „Наградите на БАИТ“ за 2020 г., съобщиха от  Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ). Победителите ще бъдат обявени днес на официална церемония, която тази година ще се проведе в онлайн формат във виртуално студио.

Наградата за специален принос, която тази година е под знака на 10-ото издание на наградите и 25-ата годишнина от създаването на БАИТ, ще бъде връчена по традиция от Президента на Република България.

Наградата се дава по решение на журито чрез вътрешни номинации за изключителен принос в развитието на информационните и комуникационните технологии в България.

Припомняме, че тази година за годишните награди на БАИТ се състезават 93 проекта в седем категории.

Най-много са участниците в категория „Успешен български IT продукт или услуга“. Според председателя на УС на БАИТ Огнян Траянов това са продукти, „брандирани със силна идентичност и международни успехи“.

Девет проекта се конкурират в категория „Успешен проект за българската икономика“. Един от тях е за робот, който дезинфекцира болници и разнася лекарства.

„В тази категория се стимулират фирми, които са пионери и инвестират в нещо ново за българския пазар. Това е част от бъдещето“, обясни Траянов в предаването „Преди всички“ на БНР. По думите му тези фирми не са непременно от IT сектора.

Категорията „Образователна награда“ е най-приятната и вдъхновяваща част за нас, изтъкна Огнян Траянов. Сред номинираните има 15-годишно момиче, създало модел на 50 съзвездия с 300 звезди. „Въвежда игровия момент в изучаването на астрономията.“

Друга студентска разработка е за автоматична кутия за лекарства. Участва и проект за невронни мрежи за обработка на български език през синтактичен и граматически анализ.

Всички кандидати участват най-малко с работещи прототипи или готови изделия, уточни Огнян Траянов.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: