Плаващият хотел на Катар - амбициозен поглед към екодизайна

Плаващият хотел на Катар - амбициозен поглед към екодизайна Снимка: lifeglobe.net

Проектът ще бъде реализиран до 2025 г.

Катар разполага с достатъчно стилна архитектура, но нов плаващ хотел ще се превърне в зашеметяващо допълнение към чара на тази близкоизточна страна. Съоръжението, наречено Eco-FloatingHotel, ще се върти около оста си и ще разполага с функции за устойчивост към вятър, слънчева енергия и приливи, съобщава руският интернет портал lifeglobe.net.

Екологичният плаващ хотел е проектиран от архитектурното дизайнерско студио Хайри Атака (HAADS) и ще има площ от 35 000 кв. м, включително 152 стаи. Той е оформен като голяма „поничка" от стъкло с интегрирана в екстериора зеленина, а стъкленият покрив ще прилича на джакузи със завихряща се в него вода.

Хотелът ще бъде разположен в близост до брега на няколко плаващи платформи. Въртенето около оста ще се осъществява много бавно, така че гостите да нямат усещане за световъртеж, а пълното завъртане на хотела ще отнема 24 часа. Това ротационно движение ще бъде контролирано от система за динамично позициониране, която се използва за задържане на корабите на правилния курс и ще се състои от редица двигатели и витла.

Достъпът до самия хотел ще се осъществява чрез кея, а така също с хеликоптер или лодка. Интериорът ще бъде съсредоточен около вестибюл със 152 стаи и ще може да се похвали с луксозни удобства, частни тераси, закрит и открит басейн, сауна, спа център и фитнес зала.

Характеристиките на екологичността са също толкова амбициозни, колкото и въртящият се дизайн. Формата на покрива ще позволява събирането на дъждовна вода за напояване на зелените площи и за други нужди, а слънчевите панели и вятърните турбини ще осигуряват електрическа енергия. Освен това водното течение ще захранва система за генериране на енергията на приливите.

Дизайнерското студио HAADS съобщава, че в момента провежда технико-икономически проучвания, за да се опита да реализира проекта до 2025 г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: