Sendero Verde: проект от бъдещето

Sendero Verde: проект от бъдещето Снимка: pixabay.com

Най-голямата жилищна сграда тип „пасивна къща" в САЩ, която илюстрира екологично чисти строителни практики.

Някога запазен за скъпи еднофамилни домове, този стил става все по-популярен при нови многофамилни проекти.

Сградите, проектирани и конструирани по стандарта на пасивната къща, имат предвид редица цели за устойчивост - включително плътно запечатана външна част, устойчиво използване на енергия и подобрено качество на въздуха - което ги прави едновременно ефективни и изключително евтини и устойчиви за отопление и охлаждане. 

Sendero Verde в East Harlem не е единственият проект за просторни апартаменти тип „пасивна къща", но е най-мащабният и се планира да завърши през 2022 г. 

В Канзас Сити подобен проект е в процес на изграждане. Той ще предостави 276 луксозни единици под наем в квартала Market City, когато отвори врати тази есен. А в Кеймбридж, Масачузетс, се изгражда комплексът Finch Cambridge. Той ще е най-големият завършен проект в града за жилища на достъпни цени.

Проектите за пасивни къщи използват няколко основни дизайнерски характеристики, за да постигнат добра енергийна ефективност и чист въздух. Облицовките на сградите или външните стени на проектите на пасивни къщи са изключително стегнати и разполагат с триградни прозорци и непрекъсната изолация, което води до изключително задържане на топлина; сметките за отопление се намаляват през зимата, а охлаждането през лятото е по-евтино. 

Но поради тази много плътна сградна обвивка, всеки проект също така изисква модерни системи за отопление, вентилация и климатизация (HVAC) за преместване на въздух в сградата и около нея. 

Фирмата на Orkus, L + M Development Partners, също помага за стартирането на проект, наречен Beach Green Dunes II, в крайбрежния квартал Far Rockaway в Ню Йорк. Този проект за пасивна къща е със 127 единици и включва геотермална система за отопление и охлаждане, която в комбинация с енергийната ефективност на сградата значително намалява разходите за комунални услуги за наемателите. 

Разработчици и архитекти казват, че конструкциите на пасивни къщи добавят около 5 процента към първоначалната цена на сградата и не изискват по-дълъг цикъл на строителство. Това означава, че наемодателите, особено институционалните собственици като жилищни власти или училищни квартали, могат да извлекат финансови ползи с течение на времето поради по-ниски оперативни разходи и сметки за комунални услуги със сравнително малка предварителна инвестиция. 

Тъй като пасивното строителство става все по-широко разпространено в многофамилни проекти и жилища на достъпни цени, то може да накара публичните инвестиции в жилища да продължат с течение на времето. 

Не всеки регион или климат е подходящ за този тип строителство, като например климатът в тропическа Южна Флорида, но за голяма част от северната половина на Съединените щати може да предложи големи предимства. 

Изграждането на стандарта на пасивната къща също изпреварва все по-строгите строителни норми, които се приемат от градовете и щатите в името на устойчивостта. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: