ЕП: „Озеленяване" на авиационния сектор

ЕП: „Озеленяване" на авиационния сектор Снимка: pixabay.com

Авиационният сектор да намали емисиите на въглероден диоксид, както и разходите си.

Евродепутатите до голяма степен се съгласиха с комисаря по транспорта Адина Валеан, че актуализираното предложение е от решаващо значение за модернизиране на управлението на въздушното движение в Европа, подобряване на ефективността и капацитета, намаляване на фрагментацията, закъсненията на полетите и емисиите на въглероден диоксид в авиационния сектор. Много евродепутати подчертаха, че Парламентът чака години за реформата, като сегашните правила от 2009 г. вече са остарели. Евродепутатите се ангажираха да намерят бързо споразумение за актуализираната рамка.

Комисарят обясни, че цифровизацията и трансграничната наличност на услугите за данни са оказали влияние върху реформата, което позволява по-голяма гъвкавост. Депутатите подчертаха също, че предложението на Комисията включва предложения от Парламента и че са проведени консултации с всички заинтересовани страни, което позволява актуализацията да напредва бързо.

Що се отнася до екологичните мерки, комисарят увери членовете на ЕП, че предложението за единно европейско небе е само първата стъпка за намаляване на емисиите от въглероден диоксид в авиационния сектор и че ще трябва да последват по-специални мерки, като например предложението за устойчиви алтернативни авиационни горива, което Комисията планира да внесе през февруари 2021 г.

Регулаторната рамка за Единно европейско небе може да намали емисиите от въздушния транспорт с до 10%, както и да спести разходи благодарение на по-директни маршрути, по-ефективни и по-директни полети.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: