Диви животни в града

Диви животни в града Снимка: pixabay.com

Опасни ли са?

Лисица бе забелязана да се разхожда в столичния квартал „Младост". Оказва се, че дивите животни слизат в града все по-често.

Причините могат да бъдат много. Лисиците са диви животни, слизат в населени места в търсене на храна. Лисиците са доста лесно адаптивни към градски и селски условия", каза ветеринарният лекар Димитър Яновски в „България сутрин".

Със своята дейност човекът се е поставил в природата по-скоро след лисиците, а „с действията си ги отблъскваме от местообитанията им, нормално е те да се връщат", смята той.

Как да реагираме? Зависи от дивото животно. Но „по-страшно от човека няма, така че не бива да се плашим от дивите животни. Лисиците няма как да ни навредят. Неадекватните реакции на човек може да доведат до агресия. Не трябва да се бяга - бягането може да е причина за преследване на плячката, ако е по-едър хищник. Запазва се спокойствие, мълчание, изчаквате хищникът да отмине. Важно е да не го предизвиквате", обясни д-р Яновски.

И докато лисици се разхождат из столичните улици, то Истанбул е залят от друг нападател - зеления папагал. Колонии от зелени папагали се разхождат из улиците край Босфора. Те се движат на ята и си помагат взаимно. 

Орнитолози твърдят, че тези пришълци могат сериозно да увредят фауната на града. Няколко са причините, които може да са довели до огромния наплив от пернати птици - нелегален трафик на този вид папагали, като посочват граничните пунктове с България, където действа тази „Птича мафия". В медиите често се появяват новини за незаконни пратки с папагали, които биват пускани на свобода. А преди няколко години край Истанбул огромен камион с папагали е катастрофирал и хиляди птици са излетели на свобода. 

По този начин от само стотина броят на птиците е нараснал на 5-6 хиляди. Те са нападнали гнездата на други градски животни, като гарги, прилепи и катерици. Освен това хората в кварталите на Истанбул често оставят обилна храна на открито, за да хранят своите зелени пернати любимци. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: