Турция ще начислява данък върху хотелското настаняване

Турция ще начислява данък върху хотелското настаняване Снимка: pixabay

Хотелски данък ще бъде въведен в Турция от 1 ноември.

„Крайният срок за въвеждане на данъка вече настъпи, но все още няма яснота. Парламентът повдигна въпроса за ново отлагане на въвеждането му и ние предполагаме, че такова решение ще бъде прието. Заради кризата в бранша държавата няма шанс да получи пари нито от туроператори, нито от туристически агенции, нито от хотелиери, нито от самите туристи заради кризата в бранша“, заяви представител на Асоциацията на туроператорите на Турция (TURSAB).

 

Той изрази надежда, че въпреки кризата в туристическата индустрия на фона на пандемията от коронавирус, въвеждането на този данък ще бъде отложено.

 

Първоначално турските власти очакваха да въведат данък върху хотелското настаняване от 1 април 2020 г. Предполагаше се, че до края на 2020 г. данъчната ставка ще бъде определена на 1%. Освен това основната данъчна ставка трябваше да бъде 2%. Предвиждаше се турският президент да може да я вдига и понижава в диапазона от 1 до 4%.

 

В средата на ноември 2019 г. турският парламент прие законопроект за данъците върху цифровите услуги, който задължава туристите от 2020 г. да плащат данък за пребиваване в размер на 2% от цената на настаняването. Предполагаше се, че таксата ще бъде събирана от гости на хотели, пансиони, курортни селища, къщи за гости, както и апарт и бутикови хотели.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: