Глобален пазар на органична електроника до 2027 г.

Глобален пазар на органична електроника до 2027 г. Снимка: https://pixabay.com/

Дисплейният сегмент генерира най-високи приходи през 2019 г.

Очаква се размерът на световния пазар на органична електроника да достигне от 46,12 млрд. долара през 2019 г. до 159,11 млрд. долара до 2027 г., нараствайки при CAGR от 21,0% от 2020 г. до 2027 г. Органичната електроника е различна от конвенционалните неорганични полупроводници. Органичните електронни материали са проектирани с помощта на органични (на основата на въглерод) полимери или молекули, използвайки изкуствена технология, разработена в контекста на органичната и полимерната химия. 

Органичната електроника използва различни материали като полупроводникови материали, проводими материали и диелектрични и субстратни материали за строителство. Освен това те се използват в дисплеи, осветление, батерии, проводимо мастило и други, което увеличава търсенето на пазара на органична електроника.

COVID-19 ще повлияе негативно на сегмента на полупроводници на пазара на органични електронни продукти.

Органичните полупроводници са неметални материали, които прритежават полупроводникови свойства. Тези полупроводници имат няколко предимства в сравнение с неорганичните полупроводници като механична гъвкавост и ниска цена. Тъй като органичните полупроводници са биоразградими, те биват все по-предпочитани, като по този начин се увеличава търсенето на органичния електронен пазар. Диелектричният материал създава търсене и възможности за различни приложения в потребителската електроника, автомобилостроенето, цифровите табели, медицината и сигурността.

Напредъкът на дисплейната технология създава търсене в органичната електронна индустрия Organic-LED (OLED) сред най-новите и най-модерни дисплейни технологии. OLED дисплеите се използват в мобилни телефони, лаптопи, в телевизори и други електронни устройства. OLED дисплеят предлага различни предимства за потребителите, които са подобрено качество на изображението по отношение на контраста, по-висока яркост, по-пълен ъгъл на гледане, по-широк цветен диапазон, много по-бързи честоти на опресняване и по-ниска консумация на енергия. Следователно нарастващите предимства също позволяват дисплеите да бъдат ултратънки, гъвкави, сгъваеми и прозрачни.

Съгласно анализа на органичния електронен пазар, пазарът е разделен на материал, приложение и регион. По-нататък материалът се категоризира в полупроводникови, проводими и диелектрични и субстратни. Сегментът на приложението се класифицира на дисплей, осветление, батерия, проводимо мастило и др. В регионален план пазарът се анализира в Северна Америка, Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион и LAMEA.

Основни въздействащи фактори

Увеличаването на търсенето поради приемането на технологии, подкрепящи устойчивото развитие, търсенето на различни приложения и нуждата от органична електронна техника в най-новите технологии са факторите, които движат растежа на органичния електронен пазар. Докато влошаването на ефективността на органичната електроника след определен период и техническата несъвместимост възпрепятстват растежа на органичния електронен пазар. Очаква се обаче увеличаването на научноизследователската и развойната дейност за различни приложения да създаде нови пазарни възможности.

Някои основни фактори, влияещи върху растежа на органичния електронен пазар, са дадени по-долу:

Увеличаване на търсенето поради приемане на технологии, подкрепящи устойчивото развитие

С течение на годините развитието на екологични технологии и тяхното възприемане ускори своето проникване. Използването на чиста енергия като органични батерии, използване на биоразградими материали за технологични разработки като OLED увеличава пазарното търсене на органична електроника. Причината за това е, че органичните устройства са по-лесни за изхвърляне в околната среда и по този начин се популяризират от правителствата по целия свят. Освен това органичната електроника работи с ниска енергия, като по този начин осигурява енергоспестяващи решения.

Търсене на различни приложения

Нуждата от органични филми в дисплейните екрани за подобрено представяне по отношение на цвят, яркост, контраст и честота на опресняване повишава търсенето на пазара. Съвременните технологии за осветление и дисплеи са основни за прилагането на органичната електроника. Органичните полупроводници също са много търсени за интелигентен текстил. В сектора на здравеопазването органичните полупроводници имат приложение в лечението на рак на кожата, което увеличава търсенето на органичните електронни пазари.

Нужда от органична електроника за развитието на най-новите технологии

Освен това напредъкът на органичната електроника увеличи търсенето й във вертикалата на потребителската електроника. Органичната електроника предлага на производителите и разработчиците предимства като лекото тегло и гъвкавостта на органичния електронен материал в сравнение с неорганичния материал. Следователно органичните батерии и органичните филми за дисплеи могат да се инсталират в устройства с по-нови усъвършенствани дизайни като сгъваеми смартфони, извити телевизори, наред с други подобни електронни устройства.

Влошаване на ефективността на органичната електроника

Органичната електроника обаче има малко недостатъци, един от тях е разграждането на органичните компоненти с течение на времето, което намалява тяхната функционална ефективност. Например, забелязва се, че OLED телевизорите след определен период са склонни да намаляват качеството на извеждане на дисплея по отношение на яркостта и живите цветове.

Анализ на конкуренцията

Лидерите, които имат основен дял на пазара на органична електроника, са AGC INC., BASF SE, COVESTRO AG, Evonik Industries AG, HC. Starck Inc., Heliatek GmbH, Merck Group, Novaled GmbH, POLYIC GMBH & CO. KG и Sumitomo Corporation, които са представени в този доклад.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: