Бихте ли прекарали нощта в хотел без никакви звезди и без стени?

Бихте ли прекарали нощта в хотел без никакви звезди и без стени? Снимка: dailymail.co.uk

Изглежда, че мнозина биха го направили, след като екстравагантното място за нощувка е засипано с хиляди резервации.

Традиционните оплаквания на гостите, от които се страхуват повечето хотелиери, са „Не можах да спя“ и „Стаята ми беше твърде шумна“. Но за братята Риклин това е целият замисъл на тяхната последна арт инсталация.

Швейцарските концептуални художници пуснаха в експлоатация своята „антиидилична“ версия на хотел с нула звезди, в който на гостите се предлага двойно легло на платформа без стени и таван, разположена под открито небе, край пътя, до бензиностанцията в село Селон, в южния кантон Вале, Швейцария. 

Предишните им версии за хотелско уединение бяха подвижна платформа на полето в дълбоката провинция, след това - в бункер, припомня Euronews Travel, но новата им хотелска „стая” без стени и таван е почти залепена до табелата с цените на бензина в бензиностанцията и се пада леко в страни от преминаващите коли

„Намерението е да накараме гостите да се замислят за всички проблеми на света и да ги вдъхновим да действат по различен начин”, казват братята близнаци Риклин.

„Проблемът в тази нова антиидилична версия не е, че не можете да спите. Важното е да се разсъждава за сегашната световна ситуация. Да останете тук е като да заявите, че в обществото са необходими спешни промени", излага концепцията на нетрадиционното хотелско гостоприемство художникът Франк Риклин.

Гостите са поканени „в полусън“ да обмислят теми като изменението на климата, войната, безкрайната надпревара на човечеството за превъзходство и щетите, които причинява на планетата.

„Накратко, сега не е моментът за сън, трябва да реагираме. Ако продължим в същата посока, в която сме днес, антиидиличните места може да станат повече от идиличните", добавя Патрик Риклин.

Проектът, разработен съвместно с хотелиера Даниел Шарбоние, включва и три други стаи с нула звезди, в сравнително тихо лозе и на живописен хълм.

Стаите се предлагат с обслужване от иконом, който предлага напитки и закуска и ще бъдат на разположение от 1 юли до 18 септември. Цената за несъвършения нощен сън € 322.

Може би не всеки би похарчил трудно спечелените си пари по този начин, но списъкът с 6 500 чакащи говори за изненадващата популярност на Null Stern и страстта ни към необичайното. Но ако начинанието накара повече клиенти да се замислят над световните проблеми, би било успех, при това - не само морален, а и печеливш бизнес-ход за хотелиерите със склонност към оригиналност. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: