Скоростта на Гълфстрийм е паднала драстично

Скоростта на Гълфстрийм е паднала драстично Снимка: pixabay

Учените считат, че това е предизвикано от въздействието на човека върху природата

Ако глобалното затопляне се ускори, океанското течение може да спре напълно, твърдят авторите на две изследвания.

Учените са открили значителни промени в системата на атлантическото течение Гълфстрийм, което, наред с други неща, носи топлина в Европа.

Това съобщава Financial Times, позовавайки се на две изследвание.

Става дума не само за течението по източния бряг на Северна Америка, но и за цялата система от атлантически течения, свързани с него, засягащи северозападното крайбрежие на Африка, Западна Европа, Скандинавия, Баренцово море, Северния ледовит океан.

Проучване, публикувано в списание Nature Geoscience показва, че през последното хилядолетие течението Гълфстрийм се е забавило до рекордни нива.

Забавянето е настъпило противно на прогнозите на учените - то е по-драстично. Авторите на изследването свързват това явление с глобалното изменение на климата на планетата. Щефан Рамщорф от Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам смята, че причината е антропогенното влияние върху природата.

„Това най-вероятно е причинено от нашите емисии с парникови газове, защото няма друго правдоподобно обяснение за такова забавяне. Това прогнозират климатичните модели от десетилетия“, казва ученият.

Според Рамщорф през последните сто години настоящата скорост на Гълфстрийм е намаляла с 15%. Това вече се отрази на времето, по-специално доведе до по-чести горещи вълни в Южна Европа. Учените са загрижени от това забавяне, тъй като с продължаването на процеса циркулацията на водните маси, които формират климата в двете полукълба, може напълно да се дестабилизира.

Океанографът от Британската антарктическа служба Андрю Майерс отбеляза, че общата система на Гълфстрийм е била по-стабилна преди да започне антропогенното влияние върху климата. Понастоящем се влияе значително от топенето на леда в Гренландия и от увеличените валежи в Северна Америка.

„Това показва, че забавянето най-вероятно не е естествена промяна, а резултат от човешкото въздействие“, добавя Майерс.

Тим Палмър, климатолог от Оксфордския университет обаче смята, че други фактори също влияят върху промените на времето в Европа.

Друго проучване в списание Proceedings of the National Academy of Sciences показва, че ускоряването на глобалното затопляне може в крайна сметка да спре Гълфстрийм.

Водещият автор на това изследване Йоханес Ломан от университета в Копенхаген казва, че течението не би трябвало да спре през следващите 100 години, освен ако глобалното затопляне не се ускори рязко.

Това не е първият път, когато учените предупреждават, че Гълфстрийм се забавя. През април 2018 г. две групи изследователи стигнаха до заключението, че скоростта на топлото течение сега е най-ниската за  последните 1,6 хиляди години.

Това може да доведе до по-сурови зими в Западна Европа, по-бързо покачване на морското равнище край източното крайбрежие на САЩ и да окаже отрицателно въздействие върху тропическите валежи. Според констатациите на учените, глобалното затопляне, което от своя страна е причинено от антропогенна дейност, допринася значително за забавянето на  Гълфстрийм.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: