Daily Mail прогнозира ледена епоха поради спирането на Гълфстрийм в следващите години

Daily Mail прогнозира ледена епоха поради спирането на Гълфстрийм в следващите години Снимка: By RedAndr - self-made, used map from http://www.ngdc.noaa.gov/mgg/image/2minrelief.html, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3492801

Докато някои учени продължават да плашат света с глобалното затопляне, други прогнозират сериозно застудяване в северното полукълбо на планетата

Твърди се, че Гълфстрийм е източникът на проблемите.


Редица експерти предупреждават, че след няколко години разтопените ледници могат да спрат Гълфстрийм, система от течения, която носи топлина в северното полукълбо. Което може да "свали" средната температура с няколко градуса. Северна Америка, части от Европа и Азия ще бъдат засегнати. Докато в екваториалните райони на планетата и в южното полукълбо е вероятно повишаване на температурния фон.
 

Според Daily Mail експерти от Утрехтския университет в Нидерландия са стигнали до заключението, че сега на дневен ред е рязкото спиране на теченията в Атлантическия океан. Едно скорошно проучване дори прогнозира, че това може да се случи още през следващата година. Въпреки че други учени са по-предпазливи в точната датировка на плашещото събитие.


Гълфстрийм е част от по-голяма система от течения, наречена Атлантическа меридионална преобръщаща се циркулация или AMOC. Тази „океанска конвейерна лента“ изпомпва топла вода от повърхността на океана на север, от тропиците към северното полукълбо.


При достигане на Северния Атлантик около Европа, Великобритания и източното крайбрежие на Съединените щати, топлата вода се охлажда и замръзва, освобождавайки сол. Изобилието от сол във водата кара водата да става по-плътна, да отива на дъното и да тече на юг в дълбочина.


След това отново се затопля и се издига на повърхността, този процес се нарича upwelling и завършва цикъла. AMOC носи толкова много топлина в северното полукълбо, че предпазва голяма част от Европа от замръзване.

 

Редица предишни проучвания вече показаха, че AMOC се забавя поради изменението на климата. Двигателят на този конвейер е водната зона край бреговете на Гренландия, където топенето на леда поради изменението на климата провокира навлизането на големи количества прясна вода в Северния Атлантик, което забавя процесите. Изследователите се опасяват, че внезапно затваряне на AMOC може да се случи през следващите десетилетия, а не векове, както се смяташе досега.

 

Изчисленията показват, че Европа ще се охлажда с 1°C на десетилетие, а в някои региони с повече от 3°C. В Северното полукълбо ще стане по-студено, а в Южното, напротив, ще стане по-горещо и по-сухо. Което може да причини катастрофални щети на тропическите гори на Амазонка и да доведе до недостиг на вода и храна на други континенти.


И изследователи от университета в Ексетър стигнаха до заключението, че до 2080 г. средните температури в повечето региони на северното полукълбо на планетата ще бъдат с 3,4°C по-ниски, отколкото през 2023 г.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: