Системата на течението Гълфстрийм отслабва

Системата на течението Гълфстрийм отслабва Снимка: wikipedia

Увеличаване на броя на пожарите, периоди на аномални горещини и валежи - много прогнози на климатолозите станаха реалност.
Сега може да се случи и отслабването на системата Гълфстрийм, от което отдавна се опасяваме и което ще доведе до последствия за Европа", пише в списание Der Spiegel Щефан Рамсторф, професор по физика в  Потсдамския университет.

Системата  Гълфстрийм пренася почти 20 милиона кубически метра вода в секунда, което е почти сто пъти повече от течението на река Амазонка. При това топлите повърхностни води се придвижват на север и след това, под формата на студен дълбочинен поток, се връщат обратно на юг. Това сформира гигантски топлообмен с мощност повече от един милион гигавата, което е почти сто пъти повече от енергийното потребление на човечеството. В северната част на  Атлантически океан тази топлина се отдава в атмосферата и впоследствие влияе на нашия климат", обяснява изследователят.

 Обаче от 1980 г. насам климатолозите предупреждават за отслабване или дори изтощаване на това течение в резултат на затоплянето на климата.

Дългосрочното отслабване на течението, вероятно, ще доведе до по-ниски температури в северната част на Атлантически океан. Такъв регионален температурен ефект в разгара на глобалното затопляне климатичните модели прогнозират от дълго време и анализът на данните за температурата на океана наистина показва, че Северният Атлантик е единственият регион в света, който се противопоставя на глобалното затопляне и дори там е по-студено от XIX век.

Освен това крайбрежната линия на Северна Америка е особено затопляща се, като според климатичните модели това е характерен „отпечатък“ на отслабването на циркулацията на Гълфстрийм, се казва в статията.

В две нови изследвания са представени напълно независими доказателства за това - пише Рамсторф. - През август беше публикувано проучване на Кристофър Пецух от Океанографския институт на Уудс Хоул за Флоридското течение, част от системата на Гълфстрийм по крайбрежието на Флорида.  Пецух успя да рекoнструира силата на Флоридското течение за  последните 110 години чрез измерване на разликите в морското равнище между двете страни на течението."

Друго проучване на учени от университета в Пекин и държавния университет в Охайо беше публикувано в  списание Nature Climate Change. За първи път като доказателство бяха използвани данни от региони извън Северния Атлантик. Симулационни модели показаха, че отслабването на циркулацията на Гълфстрийм води до натрупването на сол в субтропичния южен Атлантически океан. "

Това е така, защото силното изпаряване постоянно увеличава съдържанието на сол във водата в този регион, докато горното разклонение на цикъла насочва богатата на сол вода на север, а по-слабо солената вода се движи на юг. Ако това течение отслабва, водата в този регион става по-солена“, отбелязва авторът на статията.

Студеният балон" в Атлантическия океан влияе и върху климата в Европа. Британски учени са установили, че през лятото струйният поток в атмосферата заобикаля „балона“ от южната страна - който носи топли ветрове от югозапад към Европа и води до периоди на горещи вълни, като през лятото на 2015 г. В друго проучване е установено  намаляване на количеството летни валежи в Северна Европа и увеличаване на зимните бури."

„Ако продължим да форсираме затоплянето на климата, циркулацията на Гълфстрийм ще продължи да отслабва - и към 2100 г. ще намалее с 34-45%. Така  опасно се приближаваме до критичния момент, след който течението ще стане нестабилно
", заключава изследователят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: