Последно денонощие надежда за пътниците на изчезналата подводница

Последно денонощие надежда за пътниците на изчезналата подводница Снимка: nybreaking.com

Според компанията-собственик OceanGate, запасите от въздух на подводницата ще стигнат до около 11:00 ч. местно време в четвъртък

„Ще използваме всеки ресурс за търсене, докато има възможност за оцеляване“, каза в току-що завършилото си изявление ръководителят на спасителните дейности, контраадмирал Джон Маугер от бреговата охрана на САЩ. Той повтори, че издирването е „невероятно сложно” и е ангажирало международни усилия. 

Подводницата „Титан”, която се гмурна към останките от „Титаник” с петима души на борда, спря да излъчва сигнали час и 45 минути, след като се спусна под водата в неделя сутринта и от тогава насам в издирването ѝ са съсредоточени много усилия и техника. 

Днес канадски разузнавателен самолет съобщи за подводни шумове, подавани равномерно през 30 минути в мястото на потапянето на „Титан”. Контраадмирал Маугер потвърди информацията, но добави, че в района има много метални предмети и точният източник на шума все още е неизвестен, така че в момента са ангажирани експерти по акустика от флота, за да анализират важните данни. Но според Маугер, уловените звуци са „цел, фокус, към който да гледаме“, така че спасителните работи ще продължат с повече кораби и самолети

Потвърдените пътници в подводницата „Титан” са пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и синът му Сюлейман, британският изследовател-милиардер Хамиш Хардинг, бившият гмуркач от Френските военноморски сили Пол-Анри Наржоле и директорът на OceanGate Стоктън Ръш.

Австралийският есперт по търсене и спасяване на подводници Франк Оуен, каза пред BBC, че „увереността му се е повишила” когато е чул съобщенията за звуците, открити от плаващи звукови детектори. Според него, това е знак, че „пенсионираният водолаз от френския флот" е използвал предупредителния протокол към издирващите екипи. Оуен смята също, че след като звуковите сигнали са уловени близо до повърхността, „Титан” също може да е в зоната.

„Под около 180 м дълбочина температурата на водата пада много бързо, създавайки слой, в който звукът се разпространява трудно и сонарите не го отразяват, но ако звукът идва от дълбочината, на която са разположени сонарите, обикновено се улавя лесно“, обяснава експертът.

Но дори „Титан” да излезе на повърхността, е  трудно да бъде забелязан, тъй като много малка част от бялата подводница стои над водата. Акустичните данни обаче, може да стеснят параметрите, надяват се експертите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: