Гълфстрийм може да предизвика необратим колапс на планетата

Гълфстрийм може да предизвика необратим колапс на планетата Снимка: historynakratko.blogspot.com

Според изследователи, една от най-важните системи на океанските течения, регулиращи климата в северното полукълбо, може да се окаже на ръба на пълното изчезване поради изменението на климата

Това от своя страна ще промени метеорологичните системи на част от Зeмята.

Атлантическата меридионална циркулация (Atlantic meridional overturning circulation, AMOC), която включва в себе си Гълфстрийм и отговаря за смекчаване на значителна част от световния климат, е претърпяла "почти пълна загуба на стабилност през последното столетие", се отбелязва в доклад на Потсдамския институт за изследване въздействието върху климата в Германия. Данните показват, че течението е станало най-слабо за последните хиляда години и тази тенденция може да се засили още повече.

Такава промяна ще има катастрофално въздействие върху глобалните климатични системи, което ще доведе до повишаване на морското равнище в Атлантическия океан, до по-голямо захлаждане и по-мощни бури в Северното полукълбо, както и до сериозни нарушения, свързани с дъждовете. Според метеорологичната служба на Великобритания това може да доведе до слаба реколта в Африка, Южна Америка и Индия.

Авторите на изследването смятат, че този преход може да се случи, след като системата на океанските течения излезе извън критичната повратна точка.

"Получените резултати потвърждават, че намаляването на АМОС не е просто колебание или линейна реакция на повишаване на температурата, а най-вероятно означава приближаване до критичния праг, над който системата за циркулация може да се разруши", каза в свое изявление авторът на доклада Никлас Бурс, изследовател от Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата.

Данните, получени в резултат от анализа на атлантическите ледени ядра и други геоложки записи показват, че AMOC може да съществува в две стабилни състояния: по-силно и по-бързо. Въпреки това, толкова рязко спадане в скоростта на течението ще предизвика и промени в климата на планетата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: