Nature Climate Change: Гълфстрийм се затопля и се приближава до брега

Nature Climate Change:  Гълфстрийм се затопля и се приближава до брега

Океанографи откриха нови промени в Гълфстрийм

Американски учени от Океанографския институт Уудс Хоул в Масачузетс откриха нови промени в океанското течение Гълфстрийм. Изследването е публикувано в научното списание Nature Climate Change.

Гълфстрийм остава неразделна част от глобалната климатична система, носейки топли води от Карибите до източното крайбрежие на Съединените щати. Течейки по крайбрежието и след това през Атлантическия океан, това мощно течение влияе върху метеорологичните модели и бурите и пренася топлината от тропиците към по-високи географски ширини като част от това, което се нарича атлантическа меридионална преобръщаща циркулация.

Океанографите са установили, че през последните 20 години Гълфстрийм се е затоплял по-бързо от световния океан като цяло и също се е изместил към брега. Според техните данни през последните две десетилетия водата в течението се е затоплила средно с около 1 °C.

Екипът установи също, че Гълфстрийм се приближава към брега средно с около пет километра на десетилетие. Това означава, че Гълфстрийм постепенно се приближава към североизточния континентален шелф на Съединените щати.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: