Стартира проект за увеличаване производството на фотоволтаици в Европа

Стартира проект за увеличаване производството на фотоволтаици в Европа

Компаниите SolarPower Europe и EIT InnoEnergy стартираха проект за разширяване на европейската производствена индустрия за фотоволтаици и задоволяване на "процъфтяващото търсене" на слънчево оборудване на континента, съобщава pv-tech.org. Проектът Европейска слънчева инициатива (ESI) е подкрепен от Европейската комисия и целта му е подобряване на конкурентоспособността и устойчивостта на технологията и улесняване на нейното широкомащабно проникване в градските райони.  

ESI има за цел също да комбинира екосистемата от участници на фотоволтаичния пазар, създадена от SolarPower Europe, с плана на Европейския алианс за батериите, който стартира през 2017 г. и се ръководи от EIT InnoEnergy. Според EIT, батерийният алианс „съкращава времето до инвестиции, намалява рисковете, ускорява и увеличава стабилността“ на инвестициите. 

Създаването на ESI идва по-малко от година, след като SolarPower Europe пусна Sole Manufacturing Accelerator, който има за цел да увеличи обема на производствените проекти за фотоволтаична енергия, свързвайки ги с потенциални клиенти и финансови партньори. 

В следващото десетилитие се предвижда търсенето на соларна енергия да се увеличава с до 20 GW годишно, като генерира 40 милиарда евро БВП. Планира се също индустрията да създаде 400 000 нови работни места. Това показват анализите на новосъздадената Европейската слънчева инициатива. Според консултантската група Capgemini Group, до 2030 г. в целия ЕС може да бъде постигнат капацитет от 19 GW на модулите от следващо поколение   

„Европа се е поучила от предишния си опит и с изградената мощна недвусмислена политическа и бизнес рамка на Зелената сделка, мащабът и скоростта ще бъдат ключът към отключването на потенциала на PV“, заяви изпълнителният директор на EIT InnoEnergy Диего Павия, като отбеляза, че комбинацията от национални енергийни и климатични планове, ниската цена на капитала, забележителните успехи в развитието на европейските технологии и възвръщаемостта на инвестициите в сектора са създали благоприятна почва за развитие на европейската фотоволтаична енергия.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: