Андалусия: Иберийско сафари в националния парк Доняна

Андалусия: Иберийско сафари в националния парк Доняна Снимка: wikipedia

В Испания се намира най-големият екологичен резерват в Западна Европа. В устието на река Гуадалкивир посетителите могат да се потопят в една прекрасна екосистема с безкрайно дълги непокътнати плажни ивици, дюни, борови гори и хиляди животни, живеещи на свобода.

В националния парк Доняна с неговите 30-километрови девствени плажове цари законът на всемогъщата Природа, пише Le Figaro. Тази прекрасна зелена територия, призната от ЮНЕСКО за биосферен резерват, се намира на брега на Атлантическия океан. Зелените борове, достигащи над 30 метра височина, се отразяват в блатата, а златистите дюни се преместват под действието на вятъра с 4-5 метра годишно, създавайки странно явление по пътя си: те затрупват дърветата, а след време ги освобождават отново в един безкраен кръговрат. 

Източник: wikipedia

Паркът е една от най-важните и красиви влажни зони в Европа с общо 54 000 хектара блата, лагуни, скали и дюни. В тази обширна територия е забранено да се строи.

В това убежище живеят огромен брой водоплаващи птици, сред които пет застрашени вида. Птиците са над 230 вида, предимно прелетни, в това число чапла, розово фламинго, черна каня, лопатарка, щъркели, папуняк и т.н. Тук презимуват 500 000 водни птици, като година след година те следват естествените цикли в природата. 

Източник: wikipedia

В Доняна има и размножителен център, в който се работи по опазването на видове като иберийския рис и иберийския орел (подвид на императорския орел). 

Посещението в националния парк Доняна е възможност да се наблюдава това невероятно биологично разнообразие. Предлагат се сафарита с бинокъл в ръка, за да наблюдавате това великолепие и да се насладите в пълна степен на представлението, което само природата е в състояние да създаде.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: