Появи се ново железопътно приключение през Европа

Появи се ново железопътно приключение през Европа

Пътуването с влак процъфтява в Европа, но какво би било ако можеше да ви отведе и отвъд континента?

Eurunews разказва за нов сухопътен маршрут до Северна Африка, който доказва, че не е необходимо да се качвате на самолет, за да се впуснете в по-далечни пътешествия.

Комбинация от влак, автобус и ферибот ще ви отведе на 16-дневно приключение от Обединеното кралство до Мароко през Франция и Испания.

Маршрутът започва с влак от Лондон през Париж до Ним, където ще прекарате първата си нощ. След като разгледате някои от най-добре запазените римски руини извън Италия, ще продължите с влак до Мадрид през Барселона.

След като се разделите с музеите и галериите на испанската столица, ще се качите отново във влака, за да пътувате до андалуския пристанищен град Кадис, един от най-старите градове в Западна Европа.

След нощна почивка, автобус до Тарифа ще ви остави на ферибота за Танжер, където ще имате две нощувки, за да разгледате този оживен център на изкуствата.

Шефшауен, известен със своите сини сгради, е следващият марокански обект. Тук ще се изгубите сред занаятчийски орнаментирани украшения, отомански килими и керамика из криволичещите улички на стария арабски квартал.

След четиричасово пътуване с автобус до Фес, ви чака обиколка с обилна храна и екскурзовод, след което можете да релаксирате в хамама Palais Aman, или да се насладите на гледките и миризмите на фабриката за кожа Chouara.

Казабланка ще бъде последната ви спирка, преди да се върнете обратно към Танжер с високоскоростния влак TGV Al Boraq. Популярна зимна слънчева дестинация за французите преди Втората световна война, пристанищният град е пълен с антикварни магазини и пазари, които напомнят за тази отминала епоха.

Железниците са все по-популярна алтернатива на кратките полети в Европа и често се оказват и по-бързия маршрут.

Вече повече хора проявяват интерес към пътувания с влак на дълги разстояния: миналата година 30% от ваканционните резервации на туристическата компания Byway са били за 10-дневни или по-дълги пътувания, срещу едва 5% през 2021 г.

Приключенията по суша са свързани не само с достъпа до закътани места, до които не може да се стигне по въздуха. Пътуването с влак е и чудесен начин за по-малко въздействие върху околната среда, отколкото полетите със самолет. Според Eurostar, самолетът Лондон – Париж отделя над 14 пъти повече въглероден диоксид (CO2) от същия железопътен маршрут.

Според британската туристическа организация ABTA, при търсенето на възможности за почивка, през 2022 г. 45% от хората са посочили, че по-екологичното пътуване е един от факторите за избора им, докато през 2019 г. 37% от пътуващите са посочили това съображение.

Онлайн калкулаторът за въглеродни емисии на Международната асоциация на гражданската авиация ICAO изчислява, че двупосочен икономичен полет от Лондон до Казабланка отделя 315 кг CO2, докато същия маршрут, изминат с влак, автобус и ферибот отделя приблизително 88 кг CO2.

Освен предварително изградени маршрути, туристическите компании могат да планират и персонализирани пътувания. След като въведете датите си за пътуване, те ще ви резервират транспорт и настаняване, които да отговарят на избрания от вас маршрут.

Много от компаниите поддържат и услуга чрез WhatsApp, която ви насочва към интересни дейности извън най-популярните по пътя ви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: