Къде да почивате в Европа?

Къде да почивате в Европа?

Горещите туристически центрове на Европа ограничават притока на туристи, но Старият континент далеч не изчерпва възможностите да ви предложи вълнуваща и същевременно по-спокойна почивка

Преди да планирате ваканцията си, проверете достъпността в най-популярните европейски курорти. В началото на седмицата например, италианският министър на туризма  обяви, че районът на Доломитите в Северна Италия е „достигнал лимита си” и не може да поеме повече посетители. Подобни мерки предприемат Венеция, Амстердам, Майорка, Барселона, канарският остров Лансароте и още редица пренаселени с туристи места през летния сезон. Но Euronews Travel предлага алтернативи, които ще ви осигурят много нови преживявания.

Ако търсите бурен нощен живот, не се присъединявайте към ордите, настъпващи към Амстердам. Миналата година градът стартира кампания, „обезсърчаваща” притока на туристи, за да си отдъхне от нощните вакханалии. Но близкият Лайден предлага 28 километра живописни канали, пресечени от 88 моста и веломаршрути по живописните средновековни улички, засенчени от стари дървета. Със сигурност ще оцените високо бирата, която се предлага в многобройните пъбове, а колкото до нощния живот – Лайден е дом на най-стария университет в Нидерландия и студентската култура поддържа отлично бизнеса на баровете и клубовете. Ако все пак сте любопитни да зърнете Амстердам или Ротердам, от Лайден до там водят чести директни влакове. 

През 2022 г. 34 милиона туристи са се стекли към италианските Доломити в малкия регион Трентино Алто Адидже в Северна Италия. Последствията заплашват живописната природа, така че тази седмица италианските власти забраниха достъпа до едно от най-посещаваните места – езерото Брайес. Затова по-добре пропуснете тълпите, и се насочете към близките Юлиански Алпи в Словения – гордостта на страната с кристално чистото езеро Бохин на фона на заснежените върхове. Можете да отседнете в някой от множеството луксозни хотели, но можете да изберете и по-близка до природата почивка, в чудесно уредените къмпинги в националния парк Триглав. Оставяйки планините зад гърба си, на юг ще попаднете в древната девствена букова гора Крокар, оцеляла през ледниковия период. Но бъдете внимателни – из 75-те хектара в защитения обект на ЮНЕСКО все още свободно бродят мечки, вълци и рисове. 

Ако непременно искате да се насладите на италианското море, пропуснете плажовете на Амалфи, където трудно ще се разминете в тълпите туристи и се насочете към Калабрия – „Виолетовият бряг” на Италия, наречен така заради екзотичния цвят на Тиренско море в някои часове от деня. Минавайки покрай действащия вулкан Стромболи ще откриете „вашето” място в Ривиера деи Седри, Коста Дели Деи или Коста Виола. От близките планини и борови гори лъха свеж въздух, а многобройните центрове за гмуркане ще задоволят изследователските ви страсти. 

Каталунската столица Барселона предлага бурен нощен живот, но миналата година това откриха 32 милиона туристи. Градът се задъхва от тълпите и вече ограничава броя на туристическите групи, като забранява гидовете им да използват мегафони. За да вкусите една различна Испания, изберете Сан Себастиан в страната на баските. Можете да се насладите на прочутите „пинчо тапас” в традиционните барове на стария град, или да се отдадете на лукса в прочутите местни ресторанти, отличени с общо 18 звезди Мишлен. 

Освен вкусната морска храна, гарнирана с местни продукти, в Сан Себастиан можете да плувате или да карате сърф на някои от чистите градски плажове в залива Ла Конча (Мидата), на фона на живописния профил на града, очертан от дворци и средновековни църкви. Между другото, поне местните хора смятат, че историческия център на Сан Себастиан е мястото с най-много барове на глава от населението в Европа. 

Ако замисляте морско лято на Канарските острови или Майорка, помислете пак – защото може да не си намерите място при поставения таван от 430 000 туристически легла на Майорка, а обявеният от ЮНЕСКО за биосферен резерват остров Лансароте също се декларира за „зона, пренаситена с туристи”.

В такъв случай, алтернативата е на другия край на Европа – някъде по зашеметяващите 450 км брегова ивица на Албания, например. Албанската Ривиера предлага чисти тюркоазени води и три острова, до които можете да стигнете с плуване от брега. Крайбрежието е осеяно с борови гори и златни пясъци, където ще намерите спокойствие, но ако търсите по-оживени места и нови запознанства, посетете Дерми – градчето край един от най-дългите и популярни албански плажове предлага отлични клубове и барове. 

Лятото е подходящ сезон не само за активна почивка, а и за да се потопите в европейската култура. За да се насладите на Венеция, може би е по-добре да изберете друг сезон, за да не попаднете сред задръстени от хора улички и опашка от гондоли, при непрекъснато повишаващите се цени на този традиционен транспорт по венецианските канали. Билетите за музеите се разграбват още през зимата, така че много емблематични места ще можете да видите само отвън, и то – през гърба на туристическата тълпа. Затова пък Генуа е нещо различно. Пристанищния град в Северозападна Италия не предлага канали, но е прорязан от не по-малко живописни старинни улички, а жаждата ви за култура определено ще бъде изправена пред труден избор и културен маратон из трите съседни двореца на музеите  Strada Nuova и Palazzo Spinola.

Непознатата Европа ви очаква.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: