Гръцкият туризъм разчита на ваксината да спаси летния сезон

Гръцкият туризъм разчита на ваксината да спаси летния сезон Снимка: pixabay

Гърция предлага „здравен паспорт“ за Европа и планира да посрещне ваксинираните туристи това лято без ограничения.

Туризмът има ключова роля за икономиката на страната като формира близо 20% от брутния ѝ вътрешен продукт и осигурява препитание на всеки пети работник, според данните на Института на Гръцката конфедерация на туризма (INSETE). Както повечето туристически дестинации, Гърция претърпя катастрофално лято през 2020 г. Миналата година заради пандемията приходите от туризма са се свили до едва около 4 милиарда евро, което е спад с над 70% в сравнение с 2019 година. Много туристически агенции и хотели са фалирали.

Но по-голямата част от заетите в бранша се надяват, че тази година сезонът ще бъде по-силен. Според гръцките медии, на островите вече се подготвят за началото на сезона. На Цикладите местните жители започват да пребоядисват традиционните къщи с вар и част от хотелите вече приемат резервации. Немалко от отдаваните под наем къщи и апартаменти на Санторини и Миконос имат резервации за лятото.

За островите, които се издържат от туризма, възраждането на отрасъла е жизненоважно затова се разчита на мащабна кампания за ваксинация сред местните жители. Браншовиците се надяват благодарение на ваксинацията на населението, международните полети да бъдат възобновени и летовниците да се завърнат.

През януари Гърция отправи предложение да се въведе „здравен паспорт“ за европейските граждани. То все още не е получило единодушно одобрение в ЕС, въпреки че Швеция и Дания също са готови да разработят „електронни сертификати“ за пътувания в чужбина. Докато очаква решението да бъде взето от европейските й партньори, Гърция подготвя споразумения с Кипър и Израел, които да позволят на ваксинираните им граждани да пътуват свободно до гръцките дестинации, съобщават още местните медии. Именно с тази цел премиерът на страната Кириакос Мицотакис заминава на посещение в двете държави на 8 февруари. 

"Израел е много важен партньор за Гърция и ако 70% от израелското население се ваксинира до края на март, ще бъде по-лесно постепенно да започнем да отваряме границите за израелците", посочи Мицотакис пред Ройтерс.

Освен това Гърция обмисля на летищата да има отделни опашки за ваксинирани, за да се ползват с приоритет при обработването на документите и влизането в страната, без да се налага да правят PCR тест. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: