Правителството прекрати конкурс за търсене на нефт и газ в Черно море

Правителството прекрати конкурс за търсене на нефт и газ в Черно море

Конкурсът за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-26 Тервел" ще бъде прекратен. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет. Конкурсната процедура се прекратява на основание чл. 50 а, т. 1 от Закона за подземните богатства. Въпросният текст гласи, че конкурсът за предоставяне на разрешение се прекратява с решение на органа, открил процедурата, когато не е подадено заявление или предложение.  

Конкурсната процедура беше открита по предложение на министъра на енергетиката през 2019 г. „Блок 1-26 Тервел“ е  разположен в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море и е с размер 4 032 кв. км. Територията представлява източната част от по-голям проучвателен блок за нефт и природен газ „Бургас - дълбоко море”. В обсега на площта не е прокарван сондаж до момента. Блокът е слабо изучен и геоложките и геофизичните данни за него са силно ограничени. 

Съгласно минималната работна програма на проучването, трябваше да бъдат извършени и oбpaбoтени 2D и ЗD ceизмични изcлeдвaния, дa се изгoтви гeoлoжĸи мoдeл зa oĸoнтypявaнe нa пepcпeĸтивни oбeĸти зa coндиpaнe, дa се oцeни пeтpoлният пoтeнциaл, както и дa се пpoĸapa тъpceщ coндaж пpи oтĸpивaнe нa пepcпeĸтивни cтpyĸтypи.  

В срокът, регламентиран в решението на Министерския съвет, няма кандидат, който да е закупил конкурсни книжа и заявления за участие в конкурса не са подадени.  

Срокът на разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух", която също е разположена в изключителната икономическа зона на България в дълбоко Черно море, беше удължен през миналата година с още две години до 15 май 2022 г. Проучването на блока „Хан Аспарух“, който е с площ от над 14 хил. кв. километра, започна през 2012 година. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: