Допълнителни 80 млн. лева ще се одобрят на извънредно заседание на МС

Допълнителни 80 млн. лева ще се одобрят на извънредно заседание на МС

Личните лекари и поликлиниките ще се включат в прегледите и диагностиката на Covid-19

Правителството ще проведе извънредно заседание днес, 9 ноември, за да обсъди и осигури допълнителни 80 млн. лева до края на годината за справяне с разрастващата се Covid-криза. 

Заради нарасналата заболеваемост личните лекари и поликлиниките ще се включат в прегледите и диагностиката, обяви вчера здравният министър Костадин Ангелов. 

Новите мерки предвиждат общопрактикуващите лекари да  получават по 1000 лева допълнително на месец. В поликлиниките в София и в големите градове, ще бъдат разкрити Covid-зони, в които  лекар, медицинска сестра и лаборант ще правят диагностика с преглед, тестове и рентген на бял дроб при нужда. Работещите в тези екипи също ще получават по 1000 лева  допълнително. Ще се осигурят и още тестове, като за целта са отделени около 15 млн. лева. 

Значителна част от допълнителните средства са за така нареченото "поддържане на готовност". Леглата за лечение на пациенти с коронавирус ще се увеличаат от 10 на  20%, като за големите болници ще достигнат 50 на сто от капацитета им. На пресконференция вчера вечерта здравният министър Костадин Ангелов обяви:    

“В тези лечебни заведения, които определим със заповед, и които поддържат капацитет не по-малко от 50% от леглата. Това ще бъдат големите структуроопределящи болници в страната – университетските, областните центрове. Ще отпуснем допълнителни 50 млн. лева, които да бъдат за укрепване на капацитета на тези структури с оглед поддържане на готовност за лечение на дигностика на пациенти с Covid-19“. 

15 млн. лева ще бъдат отпуснати за антигенни тестове за пациентите с проявена клинична картина, допълни здравният министър: 

“Очакваме с тези мерки да помогнем и да укрепим усилията на колегите, които работят на първа линия. Да дадем възможност на всички български граждани да имат достъп до навременна медицинска помощ“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.