Допълнителни 80 млн. лева ще се одобрят на извънредно заседание на МС

Допълнителни 80 млн. лева ще се одобрят на извънредно заседание на МС

Личните лекари и поликлиниките ще се включат в прегледите и диагностиката на Covid-19

Правителството ще проведе извънредно заседание днес, 9 ноември, за да обсъди и осигури допълнителни 80 млн. лева до края на годината за справяне с разрастващата се Covid-криза. 

Заради нарасналата заболеваемост личните лекари и поликлиниките ще се включат в прегледите и диагностиката, обяви вчера здравният министър Костадин Ангелов. 

Новите мерки предвиждат общопрактикуващите лекари да  получават по 1000 лева допълнително на месец. В поликлиниките в София и в големите градове, ще бъдат разкрити Covid-зони, в които  лекар, медицинска сестра и лаборант ще правят диагностика с преглед, тестове и рентген на бял дроб при нужда. Работещите в тези екипи също ще получават по 1000 лева  допълнително. Ще се осигурят и още тестове, като за целта са отделени около 15 млн. лева. 

Значителна част от допълнителните средства са за така нареченото "поддържане на готовност". Леглата за лечение на пациенти с коронавирус ще се увеличаат от 10 на  20%, като за големите болници ще достигнат 50 на сто от капацитета им. На пресконференция вчера вечерта здравният министър Костадин Ангелов обяви:    

“В тези лечебни заведения, които определим със заповед, и които поддържат капацитет не по-малко от 50% от леглата. Това ще бъдат големите структуроопределящи болници в страната – университетските, областните центрове. Ще отпуснем допълнителни 50 млн. лева, които да бъдат за укрепване на капацитета на тези структури с оглед поддържане на готовност за лечение на дигностика на пациенти с Covid-19“. 

15 млн. лева ще бъдат отпуснати за антигенни тестове за пациентите с проявена клинична картина, допълни здравният министър: 

“Очакваме с тези мерки да помогнем и да укрепим усилията на колегите, които работят на първа линия. Да дадем възможност на всички български граждани да имат достъп до навременна медицинска помощ“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: