Изкуственият интелект може да променя човешкото поведение

Изкуственият интелект може да променя човешкото поведение Снимка: pixabay

Ново изследване показа, че изкуственият интелект (ИИ) може да се научи да идентифицира уязвимости в човешките навици и поведение и да ги използва, за да влияе при вземането на решения, пише Science alert

Екип от австралийски изследователи е разработил метод за намиране и използване на уязвимостите в избора на човека с помощта на изкуствен интелект, наречен "Повтаряща се невронна мрежа с дълбоко обучение". За да тестват своя модел, учените са провели три експеримента с участието на доброволци.

Първи експеримент. Доброволците натискат червени и сини клавиши, като се предполага, че ще получат валута. ИИ изучава моделите на избор и след това ги насочва към конкретен избор. В над 70% от случаите е установено успешно влияние на ИИ.

Втори експеримент. Доброволците трябва да гледат екран и да натискат бутон, когато се появи определен символ и да не го натискат, когато се показват други символи. В този случай ИИ организира последователност от символи, за да накара участниците да грешат. Експериментът показва почти 25% успех за ИИ.

Третият експеримент се провежда в няколко кръга. Първо, участникът трябва да си представи, че е инвеститор, който дава пари на свой подчинен (ИИ). След това ИИ връща отделна сума на участника и той решавал колко да инвестира в следващия кръг. Играта се играе в два различни режима: в единия ИИ се опитва да увеличи максимално количеството пари, а в другия се застъпва за справедливо разпределение на средствата. И в двата случая ИИ бележи успех. 

Във всеки от тези експерименти машината се е учила от отговорите на участниците и е откривала уязвимостите в процеса на вземане на решения. Крайният резултат е, че ИИ се е научил да насочва участниците към конкретни действия.

Авторите на метода казват, че такива способности на ИИ могат да се използват за подобряване на социалното благосъстояние, за разбиране и влияние върху избора на човека, както и за промяна на лошите навици на хората в здравословни и други подобни.

В същото време машините ще могат и да ни предпазват от влиянието на другите. Например ИИ ще може да предупреждава, когато някой от другата страна на екрана иска да ни повлияе.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: