Кое е най-лошото решение в историята, взето от човек

Кое е най-лошото решение в историята, взето от човек Снимка: pixabay

Когато на един от американските сайтове задали въпроса „Кое е най-лошото решение в историята, взето от човек?“, публикацията незабавно става хит, като събира 47 300 харесвания и 17 000 коментара

 Ето и няколко отговора:

През 60-те години екологът Алън Савори заключава, че именно слоновете са причина за опустиняването. Това довежда до отстрела на 40 000 животни. Всъщност се оказало, че слоновете предотвратяват опустиняването на земята.

Решението на Мао да унищожи врабчетата като част от кампанията срещу вредители. Екосистемата обаче била нарушена и популацията от скакалци се увеличила. Той също така смятал, че засаждането на семена на  дълбочина 1 метър ще доведе до по-добро развитие на корените и в резултат на това ще има по-добри добиви. Всички семена обаче загинали и около 30 милиона човека умират от глад по време на неговото управление.

Решението на членовете на изпитната комисия да не приемат Хитлер във Виенската академия на изкуствата.

Решението на шотландците да нахлуят в Англия по време на епидемията от чума, която се вихри там.

Решението на Буш да нападне Ирак през 2003 г. Това довежда до смъртта на стотици хиляди хора при създаването на ИДИЛ.

Решение за налагането на линията Радклиф, която разделя Британска Индия на Пакистан и Индия. Радклиф никога преди това не е стъпвал в Индия, но това се възприема от всички като предимство: той не можел да бъде обвинен в пристрастност към никоя от страните. В резултат милиони губят живота си поради религиозни конфликти.

Решението на султан Мурад IV да заточи изобретателя Хезарфен Ахмет-челеби в провинцията, който прелита над Босфора на криле през 1632 г. (3,5 километра). Вместо това султанът е могъл да инвестира в авиацията.

Решението на Хун Сюцюан да слуша проповедите на християнски мисионер, вместо да се готви за държавните изпити. В резултат на това Хун получава поредица от видения, в които Бог Отец и Исус Христос му поверяват задачата да се бори с демоните на земята. След това Сюцюан става водач на Тайпинското въстание*, по време на което загиват около 30 милиона души.

Решението на Роналд Уейн, един от основателите на Apple, да продаде 10% от акциите си за 800 долара. Днес те струват около 120 милиарда.

Решението на компанията Xerox, която всъщност е изобретила съвременния компютър (Xerox Alto 1973), да не пуска производството на компютри на конвейер. Знаменита история е, че това изобретение е забелязано от Стив Джобс...

Решението на Дейвид Камерън да проведе референдум за Брекзит.

Решението да се купят две големи пици за 10 000 биткойни. Днес това прави около 600 милиона долара.

Решението на кайзер Вилхелм да уволни канцлера Бисмарк. Това довежда до промяна в германската политика и създава предпоставки за Първата световна война.

Решението на египетския султан Ал-Ашраф да закупи 20 000 роби от Златната орда и да създаде от тях непобедима мамелюкска армия. В резултат на това мамелюците завземат властта в Египет.

Решението на американския химик Томас Мидгли да добави тетраетилолово към бензина и хлорфлуоровъглероди към хладилници и дезодоранти. Смята се, че Mидгли „е оказал най-голямо влияние върху атмосферата на Земята от всеки друг жив организъм в историята на Земята“.

* Тайпинското въстание е селска война в Китай против манджурското управление на империята Цин. Лидер на въстанието е християнинът Хун Сюцюан, който обявява създаването на Тайпинското небесно царство – независима китайска държава, съществуваща паралелно с манджурската империя Цин.
 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: