Какви са стъпките за дефиниране на сложен проблем?

Какви са стъпките за дефиниране на сложен проблем? Снимка: www.pikist.com

Сложните проблеми си имат своя собствена категория. За разлика от сложните предизвикателства, които имат технически характер и могат да бъдат решавани от експерти, които знаят какво правят, сложните предизвикателства са много по-трудни за справяне. Определянето на сложен проблем започва с разпознаването на тази категорична разлика.

Когато сте изправени пред нещо сложно, старите методи за решение вече не се прилагат. Не можете просто да вземете стратегията на марката, която е работила толкова добре преди 3 години, и да я използвате отново тази година. Не можете просто да продължите да правите същите неща на пазар, коЙто се променя, и да очаквате, че те ще продължат да дават същите резултати; продуктите и услугите, които вашите клиенти са обичали толкова много, трябва да се променят, както и клиентите ви. Старите методи за справяне с проблема са остарели почти веднага щом започнат да работят.

Сложните предизвикателства не могат да чакат. Те искат вашия отговор сега. Това не е територия на костенурки и зайци, където бавно и стабилно печелят състезанието. Всъщност бавно и стабилно е рецепта за бедствие. Когато на пазара ви се появи разрушителна сила, не можете да си позволите да сте бавни и предпазливи, изучавайки ситуацията в продължение на месеци, проектирайки елегантен отговор за още няколко месеца и след това да го прилагате в продължение на месеци или години. Вашите клиенти ще превключат към някои от конкурентите ви. Затова е по-важно да действате бързо и сега, за да ги задържите.  

Сложността се движи бързо. Това не е линейно движение стъпка по стъпка. Помислете колко бързо се променя цифровият пейзаж и очакванията на клиентите, нуждите и желанията на работната ви сила и лицето на вашите конкуренти. Когато се справяте със сложност като тези, трябва да бъдете достатъчно бързи, за да бъдете в крак със случващото се. И още повече - сложните предизвикателства няма да идват към вас едно по едно, а заедно. 


Как да действаме при сложен проблем?

За да определите сложното предизвикателство, започнете с признание, че тук ясните модели и решения не работят.  

На следващо място, оформете сложния проблем като въпрос - попитайте за случващото се и какво означава, посочете какви цели са подходящи, изяснете обхвата и сроковете и поискайте действия в отговор. Направете своя въпрос ясен, завладяващ и амбициозен. Например: Какво трябва да направим, като започнем сега и през следващите 18 месеца, за да направим компанията, продуктите и услугите си подходящи за нашите клиенти? Какво ни коства, за да нарасне пазарният ни дял с 30% през следващата година?

Формулирайте сложния проблем, така че и другите да го разберат.

Сложността, дефинирането и решаването на проблема ще се случват едновременно. След като дадете на хората си отправна точка, те и вие ще се заемете с решаването на проблема. Важното е да имате споделена яснота по отношение на това, което се опитвате да решите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: