Три нови решения за климатичните промени

Три нови решения за климатичните промени

През 2021 г. светът продължава да се обединява в опит да постигне нисковъглеродно бъдеще. Учените са убедени, че има потенциал за промяна, твърди BBC. Годината може да бъде решаваща в борбата срещу глобалното затопляне. 
През ноември 2021 г. световните лидери ще се съберат в Глазгоу за среща като тази в Париж през 2015 г., на която  светът се съгласи да избегне най-лошите последици от изменението на климата, като се опита да ограничи повишаването на глобалната температура до 2° С. 

Според учените, става въпрос за политика: скорошните по-смели ангажименти за климата от Великобритания и ЕС, бъдещият американски президент Джо Байдън и дори Китай поеха конкретни ангажименти за намаляване на въглеродните емисии. Става въпрос и за бизнес: за първи път инвестициите в енергия от възобновяеми източници ще надхвърлят тези за изкопаеми горива. Но най-вече става въпрос за идеи - свидетели сме на експлозия от решения за климатичните промени.  

Ето три от най-интригуващите нови изобретения, които дават надежда: 

Роботи, които се грижат за вятърни турбини 
BladeBUG е робот, който буквално "пълзи" по перките на ветрогенераторните турбини. Той следи за дефекти, повреди и всякакви причини, които могат да намалят ефективността на турбината. Дори може да поправя малки дефекти. Международната енергийна агенция твърди, че офшорният вятър може да задоволи 18 пъти днешното глобално търсене на електроенергия, а иновации като тази ще направят това още по-достъпно и постижимо. BladeBUG ще претърпи търговски изпитания тази година и се планира да излезе на пазара през 2022 година. 

Оризът - приятел на климата 
Отглеждането на ориз има подобно въздействие върху климата както летенето - то причинява около 2 - 3% от глобалното затопляне. Rothamsted Research разработиха ориз, чието отглеждане не изисква толкова много вода. Той е кръстоска между съществуващи сортове с висок добив. Разработчиците на сорта вярват, че семената ще бъдат окончателно готови за употреба след няколко години, а в бъдеще по-голямата част от оризовата реколта ще се добива именно от тях. 

Суперсоларни системи 
Международната енергийна агенция казва, че слънчевата енергия е най-евтиният метод за производство на електричество. В момента обаче слънчевите панели преобразуват в електричество само около една пета от слънчевата енергия, която пада върху тях. Базираната в Обединеното кралство компания Oxford PV комбинира силиций с материал, наречен перовскит - полупроводников минерал с кристална структура от титанов калциев оксид. Той превръща сините дължини на светлинните вълни в електрическа енергия, като по този начин може да увеличи ефективността на панелите до 30  -40%. Очаква се новите панели да влязат в производство тази година.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: