Проучване сред фирмите за интереса към ваксинация проведе БТПП

Проучване сред фирмите за интереса към ваксинация проведе БТПП Снимка: 123rf.com

Бизнесът посочва, че 33% от служителите биха се ваксинирали

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведе експресно анкетно проучване сред фирмите във връзка с мнението на мениджърите за интереса от ваксиниране сред служителите им, съобщават на сайта на Палатата.

В допитването са взели участие над 120 фирми и браншови организации. 34% от ръководителите в компаниите посочват, че от страна на техните служители има интерес към ваксиниране, а според 22% такъв интерес не е проявен. Най-голям дял  от анкетираните (50%) посочват, че ваксинирането е строго индивидуално решение и не могат да дадат мнение по въпроса.

Немалка част от респондентите посочват, че ще изчакат и биха предприели стъпка към ваксинация, едва когато имат възможност за избор на производител, богата информация за ефекта от ваксината или при евентуален нов пик в заболeваемостта.

Бизнесът посочва, че 33% от служителите биха се ваксинирали.

Ефектите, които компаниите очакват от ваксинацията, са в двете крайности – според 42% това ще благоприятства връщането към нормален режим на работа и живот, а според 47% нищо няма да се промени. За работодателите ваксинацията ще създаде и известна предвидимост за отсъствията от работа. 

Едва 7% от фирмите виждат възможност за подобряване на логистиката и увеличаване на интереса за сътрудничество с тяхната компания като ефект от ваксинацията. Според работодателите един от най-важните ефекти от ваксинирането е запазването на здравето и живота на човешкия капитал.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: